Recensie: Charbon – Dochter van de Korenaar

Dochter van de Korenaar - CharbonSinds 2007 brouwt de Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog (B), bieren die vaker dan eens als eigenwijs bestempeld kunnen worden. De naam van deze brouwerij is ontstaan aan de hand van de verhalen van Keizer Karel V. Deze beste keizer beweerde meer van het sap van de dochter van de korenaar te houden dan van het bloed van de druiventros. Vrij vertaald komt het er op neer dat de keizer meer een bierliefhebber was dan een wijnslobberaar. Hij heeft dan nu ook de eer beschermheilige van het Belgische Brouwersgilde te zijn.

De Charbon is een ‘dry stout’, en zit wat sterkte tussen een lichte en imperial stout in. Het alcoholpercentage bedraagt 7%. Naast vanille is ook een kleine hoeveelheid rookmout toegevoegd.

Proefnotities

Geur: Milde chocolade
Smaak: In het begin vooral geroosterd en chocolade later komt ook meer bitterheid (koffie) en subtiel de vanille naar voren.
Mondgevoel: Dun met best wat koolzuur. Droog in de afdronk en lange nasmaak.

Conclusie

Deze smoked stout moet zeker niet te koud gedronken worden, want dan zijn de geuren en vooral smaken nog niet optimaal. Het is overduidelijk een droge stout geworden met de leuke toevoeging van vanille tijdens het brouwproces, al komt die wel heel subtiel in de smaak terug. De hoeveelheid koolzuur komt als een verrassing. Desondanks is Charbon een makkelijke wegdrinker.

De Dochter van de Korenaar Charbon

7.6

Geur

7.5/10

Smaak

8.0/10

Mondgevoel

7.0/10

Finish

8.0/10

Pros

  • Heerlijke rooksmaak
  • Mooi combi tussen chocolade en koffie
  • Proef geen alcohol

Cons

  • Lichte body
  • Komt niet veel van de vanille terug
  • Veel koolzuur

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *