Recensie: SNAB Ijsbok Hout

SNAB Ijsbok HoutHet Purmerendse SNAB is een bijzondere gastbrouwer. Het heeft niet de ‘geeky’ status van enkele andere relatief nieuwe Nederlandse brouwers. Toch brouwden zij al ‘craft beer’ ver voordat de Amerikaanse bierhashtags over Instagram vlogen. SNAB heeft in hun pakweg 25 bestaansjaren laten zien dat ze de kunst van het brouwen verstaan, en bovendien een eigenwijze kijk daarop hebben. Hun honingbier Koning Honing en barley wine Maelstrøm behoren tot de Nederlandse top van hun genres.

SNAB heeft met dit bier een eisbock neergezet, feitelijk een dobbelbock die door bevriezing zwaarder in alcohol wordt. Dat resulteert hier in een bier van 9% alcohol. De toevoeging van Amerikaans eikenhout geeft het bier kruidige aroma’s en smaken mee, en bovendien een tikje vanille. Het bier heeft een uitgebreid (kartonnen) etiket, en daar houden we van. Het etiket is immers het contract met de consument, en dat kan ons niet uitgebreid genoeg zijn. Zo leren we dat het bier een houtlagering van Amerikaans eiken heeft gehad, waarschijnlijk snippers. De moutbasis is een mengsel van Müncher, Caramüncher, Pils- en Chocolademout. Hallertau-Hersbrucker-hop zorgt voor het bittere randje.

Proefnotities

Geur: Complex. Drop, zoethout, hout, kruiden, dadels. Na een tijdje komt ook stroop, en vanille van het Amerikaans eiken door.
Smaak: Stevig, maar minder complex dan de geur. Cola, rozijnen, caramel. De smaak vloeit bitterzoet uit en eindigt in een houtige, bitterzoete afdronk.
Mondgevoel: Redelijk vol, maar iets stevigere body had zeker gekund.

SNAB Ijsbok Hout is een geslaagde en ietwat aparte eisbock. De neus is verleidelijk complex, al lost de smaak die verwachting niet helemaal in. De kruidige en zoete smaken zijn aardig in balans en de alcohol is nauwelijks te proeven. Een aanrader voor liefhebbers van kruidige en zware bocks. Ook mooi bij een kruidig stoof- of wildgerecht.

SNAB Ijsbok Hout

8

Geur

8.8/10

Smaak

7.8/10

Mondgevoel

7.5/10

Finish

8.0/10

Pros

  • Kruidig en zoet goed in balans
  • Alcohol goed verborgen
  • Uitgebreide informatie op etiket
  • Volle smaak
  • Mooie, complexe neus

Cons

  • Body kan voller
  • Smaak lost beloften geur niet helemaal in

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *