Recensie: Emelisse Barley Wine 2014 Makers Mark BBA

Emelisse Barley Wine 2014 Makers Mark BBA

De White Label-serie van Emelisse, het staat altijd garant voor flink aangezette smaken en experimentele bier-vat-combinaties. Dat is met deze nieuwe jongen, de Barley Wine gerijpt op Makers Mark-bourbonvaten eigenlijk niet anders. Van tevoren was ik wat huiverig: barley wine met bourbonsmaken combineren is zoet op zoet stapelen en dat is niet altijd wenselijk voor de balans. Een dappere poging van Emelisse dus.

Makers Mark?

Emelisse heeft gekozen voor vaten van het Amerikaanse bourbon Makers Mark. En dat is een behoorlijk zoete bourbon, die zich kenmerkt door smaken van toffee, honing en vanille.

Over het etiket valt weinig te zeggen: het is weinig spannend, maar bierliefhebbers herkennen het sobere, witte etiket en de huisstijl van de brouwer direct als zijnde een biertje waar je even rustig voor moet gaan zitten.

De kleur van het bier is roodbruin, amber, zoals veel (Amerikaanse) barley wines dat zijn. Het schuim is iets gelig en zakt snel in, maar blijft wel lang liggen.

Geur en smaak

De geur is iets alcoholisch, zoetig en moutig. Op de achtergrond kun je hints van zoete kauwgomballen bespeuren. Laat deze jongen even staan en er komen houttonen naar boven, uiteraard vanwege de vatrijping.
Ook komt het vanille uit het bourbonvat dan naar voren.

De smaak zet aan in een volle, moutige zoetheid. Snel daarna volgt het hout, de vanille en de bourbon. In de nasmaak komt een wat houtachtig bittertje naar voren. Ook de bourbon komt dan duidelijk naar voren, hand in hand met de alcohol. Die alcohol speelt een heel grote rol in de smaak, het bier heeft vanaf de aanzet tot de finale een behoorlijk ‘boozy’ karakter. De brouwer is er niet in geslaagd de 12 procenten ook maar enigszins te verbergen. Op de tong laat het een scherpzoete smaak na. De latere finish laat nog wat honingdrop zien.

Het mondgevoel is dik en romig, bijna olie-achtig. Het bier bevat weinig koolzuur, waardoor je mond behoorlijk bekleed wordt. Het is door de zoetheid en de niet-verborgen alcohol wat plakkerig.

Conclusie

De meeste punten laat het bier liggen in de balans. Dit is duidelijk een experiment geweest. Het bier stapelt zoet op zoet en overgiet dat met een sterk, ongewenst alcoholparfum.
Zoete smaken nemen snel de overhand en de bourbonsmaken zijn naast de al van zichzelf aardige zoete en ‘boozy’ barley wine eigenlijk too much en trekken het bier wat mij betreft over het randje van het aangename. De alcohol is sterk aanwezig, iets wat wellicht wat beter kan worden als je deze jongen een aantal jaar in de kast laat staan.

Toch valt er ook veel moois in het bier te ontdekken en voor mindere biergoden is het een mooie les in het herkennen van afzonderlijke smaakcomponenten. Prima lesmateriaal dus, maar je moet dan daar wel net zin in hebben.

BrouwerijEmelisse
Soort: Barley wine
Alcoholpercentage: 12 procent
Ingrediënten: water, gerstemout, hop, gist

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *