Recensie: Emelisse Winterbier (2014)

Emelisse Winterbier 2014

Winterbier: het is een nogal vage term. Veel brouwers hebben dit seizoensbier in het assortiment, maar de invulling kan flink verschillen. Vaak zijn het zoetere, kruidige bieren met een relatief hoog alcoholpercentage. Een echt vastomlijnd genre lijkt het niet te zijn: de ene variant lijkt meer op een quadrupel, terwijl de ander meer weg heeft van een kruidige amber. Vaak zijn ze op smaak gebracht met winterse specerijen en smaakmakers als kaneel, zoethout, kardemom en steranijs.

Ook Emelisse brouwt ieder jaar dit seizoenbier. Lang zullen ze niet over de naam hebben nagedacht. Wat dat betreft weet je met de naam “Winterbier” in ieder geval wat je ongeveer in huis haalt. Ik proefde de 2014-batch.

Aan het etiket zal ik weinig woorden vuilmaken: Emelisse heeft een sobere, herkenbare stijl en wijkt daar ook bij dit bier niet aan af. Dit is niet hetzelfde bier als hun ‘Marshmallow Winterbier’ dat ze vorig jaar naast hun ‘normale’ Winterbier voerden, ook al staan deze spekjes wel op het ingredientenlijstje vermeld. Deze keer is Emelisse namelijk niet uitgegaan van een stout als basisbier, maar een quadrupel-achtig brouwsel. Hoe dan ook: erg bitter of zuur zal het bier niet zijn…

Platgeslagen zoet

En jawel hoor. Tijdens het uitschenken lijkt wel of het bier met zijn eigen zoetigheid geen raad weet. Het schuim zakt razendsnel in en laat zelfs nauwelijks een toplaagje achter. Even dacht ik met een vuil glas van doen te hebben, maar ook in een ander glas was het snel gedaan. Wat overblijft is een rossig-bruin bier, dat door zijn lage koolzuurgehalte en ontbreken van een schuimlaag behoorlijk doods aandoet.

De geur is mild, alcoholisch zoetig en iets kruidig. Dat verandert niet echt naarmate het bier langer staat, enkel het alcoholische neemt wat af voor een nog zoeter aroma. In de smaak gaat het bier snel van start met een volle, moutige zoetheid. Zeker in het begin proef je tonen van karamel en cola. Langzaam maar zeker droogt deze wat in, en krijgt het zoete ook wat kruidigs. De zoete en kruidige smaken drijven in een zweem van alcohol. De kruidigheid is bovendien wat ‘messy’ en vlak, echt individuele smaken zijn er nauwelijks uit op te maken. Daarna krijgt het bier een bitterzoete finale, droogt de smaak wat in en proef je zelfs in de verte wat hop. De marshmallows zijn overigens nergens te bekennen.

Conclusie

Emelisse Winterbier is een wat middelmatig brouwsel. Complexiteit is ver te zoeken en de zoete smaken en iets te lage carbonatie trekken het bier wat uit balans. Het bier lijkt nog het meest op een lichte, zoete quad. Het is geen slecht bier, maar deze brouwerij kan veel en veel beter.

BrouwerijEmelisse
Soort: Winterbier / quadrupel
Alcoholpercentage: 9,2%
Ingrediënten: Water, gerstemout, suiker, hop, gist, marshmallows

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

Emelisse Winterbier

6.4

Geur

6.0/10

Smaak

6.0/10

Mondgevoel

7.5/10

Prijs/kwaliteit

6.0/10

Overall score

6.5/10

Pros

  • Smaak is vol en moutig

Cons

  • Weinig complex
  • Te weinig carbonatie
  • Iets uit balans
  • Te zoet

Comments

comments

One thought on “Recensie: Emelisse Winterbier (2014)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *