Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Nils Masselink)

Ik ben gek op lijstjes, maar ze zelf maken blijft altijd een hele kluif. Zeker op het gebied van bieren valt het niet mee. Wat zijn de vijf beste bieren van 2014? Smaken verschillen ook per seizoen, een stukje beleving is daarbij voor mij een grote factor. Ik heb dus gekozen uit vijf bieren die ik erg bijzonder vind. Het zijn ook vrij exclusieve bieren geworden die ik uitkoos voor dit jaar.

Naast de bieren zijn wel wat kleinere brouwerijen me opgevallen dit jaar, Vliegend Paard Brouwers Prearis uit België bijvoorbeeld die een leuk scala aan bieren maken. Maar ook Brouwerij Frontaal uit Breda die in een korte tijd zich op de kaart zette. Een knappe prestatie dat even benoemd mag worden.

2014 was ook het jaar dat BierNetwerk flink groeide, van spontaan idee eind 2013 tot prominente speler op de bierbloggers markt in 2014. De site wordt gemaakt door liefhebbers voor bieren en dat siert ons. Via deze weg wil ik daarom ook mijn medebloggers bedanken voor hun input afgelopen jaar en dat we in 2015 nog veel meer moois gaan bereiken.

Cheers!

Struise Brouwers – Black Damnation V Double Black

172439_10150125524784633_58796459632_6446991_6462266_o1

Afgelopen januari was ik bij de Struise Brouwers in het schooltje waar zojuist de eerste versie van de 2014 Double Black klaar was. Urbain liet hem proeven vanuit een karaf en ik was zwaar onder de indruk. Deze ge-eisbockte variant van de Cuvee Delphine heeft een alcoholpercentage van 26% maar heeft zoveel dimensie in het bier dat de alcohol niet eens zoveel indruk maakt. Natuurlijk heeft hij een flinke alcohol ‘burn’ maar de diversiteit van smaken is geweldig. Ik heb het bier bij Struise nog een aantal keren kunnen drinken en iedere keer blijf ik onder de indruk. Ook met dit hoge alcoholpercentage is het absoluut nog een bier. Dit is een bier die je ooit eens gedronken moet hebben.

 

foto 3

Goose Island – Bourbon County Coffee Brand Stout

Dit jaar was het jaar dat ik eindelijk de Bourbon County kon proeven, van een zeer toffe (bier)vriend kreeg ik zowel de gewone als de Coffee Brand Stout. De keuze welke in de rijtje zou komen was lastig maar heb uiteindelijk gekozen voor de Coffee-versie. Omdat juist hierin nog meer diepgang zit dan de gewone versie. De koffie geeft net ook een extra roasty bitterheid aan het bier wat weer mooi combineert met de zoetigheid en rozijn-fruitigheid van de Bourbon County.
Ik ken geen bieren die in de buurt komen van de BCBS en de BCCBS, dit bier is absoluut de hype waard!

BrewDog – Paradox Isle of Arran

Wederom een barrel aged stout in mijn lijst. Mijn smaak kiest toch steeds vaker voor de zware complexe bieren en ook BrewDog hoort in dit rijtje thuis. De Paradox Isle of Arran met een alcoholpercentage van maar liefst 15% is eigenlijk een bonbon in een flesje. Ontzettend zoet, hoewel ik niet van zoete bieren houdt. Maar de Paradox is vanille, snoepjes en caramel zoet. Een zeer fijn bier die wel wat overprijsd is helaas.

Russian River Brewing Co. – Pliny The Elder

foto 22014 was voor mij ook het jaar dat de IPA’s wat minder indruk maakte. Die hopbitterheid begint tegenwoordig iets te standaard te worden. Maar toch wilde ik er een in mijn lijst hebben. Ik twijfelde of ik voor de IPA’s van The Kernel zou gaan. Hun IPA’s zijn werkelijk fruitmandjes zo lekker.
Uiteindelijk koos ik voor de Pliny the Elder. Een heerlijk harsige Double IPA die je zo vers mogelijk moet drinken. Ik kreeg een fles via een biertrade want de Pliny is helaas in Nederland niet te koop. Zelfs in de VS is het bier lastig verkrijgbaar. Russian River exporteert maar naar enkele staten en het bier is daardoor bijvoorbeeld aan de oostkant lastig verkrijgbaar. Het bier heeft overigens een alcoholpercentage van 8% en drinkt ook nog eens lekker weg. Gelukkig is het bier ook alleen maar verkrijgbaar in een 50cl-fles.

Flying Dog – Wild Dog Barrel Aged Gonzo Imperial Porter

Hoewel ik eigenlijk totaal geen porter-liefhebber ben (wel stouts) werd ik van mijn stoel geblazen door dit bier. Een Imperial Porter zoals ze het noemen. Ik zie het verschil niet met een stout, maar goed. De Wild Dog is de barrel-aged variant van de Gonzo. Het alcoholpercentage ligt op 9,5% en daardoor iets zwaarder dan de gewone versie. Vanille voert de boventoon in dit bier. Maar vooral de zachtheid valt op. De eerste keer dat ik deze dronk was bij vrienden, ik vreesde dat ik deze nergens meer zou kunnen drinken. Tot ik enkele weken geleden dit bier op de kaart zag staan bij Proeflokaal ’t Paultje in ‘s-Hertogenbosch! Het wordt tijd dat Flying Dog weer start met exporteren, want hier willen we wel meer van drinken.

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

 

Comments

comments

One thought on “Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Nils Masselink)”

  1. Pingback: Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Martijn Knegt)
  2. Trackback: Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Martijn Knegt)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *