Recensie: Heimat-Weisse (Schneider Weisse)

Heimat-weisse kelheim

Net als in veel steden in Nederland zijn er in Duitsland in de zomer ook overal dorps- of stadsfeesten, markten, kermissen en braderieën. Zo ligt er iets te noorden van Munchen (eigenlijk tussen Munchen en Nurnberg in) een klein dorpje, Kelheim. In Kelheim hebben ze -zoals het een goed zuid Beiers stadje betaamt- een eigen brouwerij. Stiekem best een grote. We hebben het hier over de brouwerij van G. Schneider en Sohn. Wij kennen deze brouwerij beter als de Schneider Weisse brouwerij.

Speciaal gebrouwen

Tijdens het eerste weekend van juli vond dit jaar het “Kreisstadtfest” in Kelheim plaats. Het lokale feest, kermis, bierfeest en zelfs kinderfestijn. En speciaal voor dit feest heeft Brouwerij Schneider Weisse op innitiatief van de lokale krant “Mittelbeyerische” een feestbier gebrouwen. De Heimat-Weisse.Heimat-Weisse van de Beierse Schneider Weisse brouwerij

Heimat-Weisse betekend vrij vertaald zoveel als “Streek-Witbier”, “Thuis-Witbier” of “Lokaal-Witbier”. Na een proefbrouwsel is slechts 20.000 liter van dit bier gebrouwen. In brouwhoeveelheden is dit weinig! Hiervan was een groot deel bestemd voor “eigen gebruik” tijdens het Kreisstadtfest maar gelukkig zijn er ook wat flesjes bij de Mitra in Eindhoven beland zodat wij het ook kunnen proeven.

Fris zoet zuur en misschien wel ananas

Het warm gele, licht troebele bier heeft 5,8% alcohol en is daarmee net wat zwaarder als een gemiddelde witbier of weizen. Uiteraard koop je het bier in de klassieke halve liter fles zoals een bij goed zuid Duits weizenbier hoort. De kleur doet wat donkerder aan als dat je waarschijnlijk gewent bent, dat lijkt ook terug te komen in de smaak van het bier. Deze is eerst wat moutig en daarna wat zurig. Het volle en ronde van de smaak vind ik goed passen bij de kleur. Ook proef je een stukje fruitigheid terug in dit bier. De bekende bananensnoepjes smaak kan je ook weer vinden in dit bier en daarnaast misschien wat ananas en maracuja (althans dat beweerd Schneider Weisse op de achterkant van het flesje, zelf kwam ik deze niet direct tegen). Dat zou dan van de Hallertau hop moeten komen. Deze zorgt in ieder geval voor een frisse, niet overdreven, bitterheid.
Als je zo’n lekkere frisse slok doorslikt lijkt er zelfs nog een extra zurig smaakje aan te zitten zoals we die kennen van een geuze… De term “Brett” schoot mij even te binnen. Ik kan er naast zitten maar er kan ook bewust gekozen zijn voor een beetje natuurlijke vergisting in dit bier.

de kleur van de heimat weisseIk moet zeggen dat dit bier erg goed paste bij de zwoele zomer avond waarop ik het dronk, ik kan me ook voorstellen dat het uitermate goed gesmaakt zou hebben aan een lange biertafel in Kelheim tijdens het Kreisstadfest. Zeker de moeite waard als je het tegenkomt in de speciaalzaak voor die prachtige zomeravond in het verschiet!

 

Je kan mij en mijn bierproef avonturen ook volgen op Untappd!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *