Recensie: Jopen – Meesterstuk 2015

 

Jopen Meesterstuk 2015

Ik ben nu goed en wel klaar met verhuizen en woon nu op loopafstand van de slijterij. Al nadenkend loop ik rond in de zaak op zoek naar een grote fles bier waarmee ik 2014 kan afsluiten. Bij het afrekenen wenst de slijter mij nog het allerbeste. Ik vertel hem dat ik hem volgend jaar wel meer zal zien.

Plots komt hij van achter zijn balie naar voren en drukt me nog een bierfles in mijn handen. ‘Hier, proef deze maar eens.’ Een knipoog volgt: ‘Ik zal wel op je letten dat het niet te erg wordt.’ Met deze woorden stap ik de slijterij uit en loop met een glimlach de hoek om op weg naar huis.

Traditie

Het verhaal achter het meesterstuk van Jopen vind ik zelf wel origineel. Vroeger in de middeleeuwen werden de ambachtslieden geacht een meesterstuk te brouwen. Dit werd als soort test gedaan of ze wel bekwaam waren. In Haarlem was de belangrijkste brouwersgilde die van Sint-Maarten.

Meesterstuk wordt elk jaar gebrouwen ter ere van deze beschermheilige. Iedere editie heeft weer zijn eigen receptuur. Deze editie is gebrouwen voor de mannen Robbert Uyleman en Tom Provo. Het is een Imperial Porter geworden. Met als bijzondere ingrediënt Engelse drop.

jopen-logoMeesterstuk 2015

De kleur van het bier is donker en niet heel helder. Het neigt bijna tegen het zwarte aan. De schuimkraag die bovenop het bier komt is een vrij donkere crème.

In de geur ontwaar ik vooral chocolade en mout. Enigszins op de achtergrond ruik ik nog iets. Het duurt even voordat het kwartje valt, dit is zoethout. Mijn eerste reactie was vanille, maar dat is het toch ook niet echt.

Het bier drink makkelijk weg en had meer een stevigere body verwacht. In de smaak komt de chocolade weer terug, maar deze keer flink overstemd door Haagse hopjes. Helaas is er niet een uitgesproken smaak die doet denken aan Engelse drop. Het feit dat het bier 10% telt is niet te merken , de brouwers hebben de alcohol goed verborgen. De afdronk heeft een prettig bittertje.

Het etiket is vrij strak met oranje en zwart. Leuk feitje is dat er op de fles vermeldt staat dat het erg lekker is bij blauwe kazen, appeltaart en BBQ.

Al met al een bier wat goed te drinken is maar waar ik niet nog snel een hele lading van zou gaan halen.

Brouwerij: Jopen
Soort: Imperial Porter
Alcoholpercentage: 10 procent
Ingrediënten: Water, Gerstemout, Hop, Engelse drop en Gist

Volg Anna op Untappd:
Anna op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *