Recensie: Koud Vuur – Baxbier

Nederland krijgt steeds meer en meer kleine brouwerijen, geen nieuws voor de speciaal- en craftbeer liefhebber. Maar van al brouwerijen komt er maar een heel klein deel uit de Noordelijke provincies. Maar sinds dit jaar heeft de provincie Groningen er een brouwerij bij met serieuze plannen. Hoewel het besproken bier nog gebrouwen wordt bij de 7 deugden in Amsterdam zijn de jongens van Baxbier echt zelf verantwoordelijk voor het brouwen en op het bierfestival te Groningen lieten ze dan nadrukkelijk weten geen etikettenplakkers te zijn. Plannen voor een eigen brouwerij en proeflokaal zijn in de maak en in het huidige bierklimaat moet dat toch kunnen lukken, deze Groninger hoopt in ieder geval zo snel mogelijk een baxbier op hun eigen lokatie te kunnen nuttigen.

2014-07-12 16.18.23Baxbier kiest duidelijk voor de (VS) craftbeer route met hun Citrus Pale Ale en Smoked Porter als introductie bieren en ondanks dat ze daar natuurlijk al lang niet meer uniek in zijn juichen we dat van harte toe. Ongetwijfeld komt de Citrus Pale Ale (Kon Minder) ook nog aan bod op biernetwerk, nu eerst Koud Vuur.

De Smoked Porter is donker bruin en heel licht troebel, bij het schenken ontstaat een fijne, bijna twee vingers schuimkop die lichtbruin van kleur is en mooi aanwezig blijft. Het aroma is overduidelijk die van een porter met geroosterd mout wat karamel en donker fruit. Maar dan is er natuurlijk ook nog een vleugje rook. Het rokerige komt natuurlijk ook terug in de smaak maar overheerst geen moment, bij dit bier heb je niet het idee dat je met je gezicht in de barbecue rook zit of dat je net een stuk gerookt spek hebt zitten eten. Het is mooi aanwezig op de achtergrond. Hiernaast vinden we ook weer de zoute mout terug, een beetje chocola en een lekker koffiebittertje zorgt voor een mooie, ietwat droge afdronk.

In eerste instantie is het mondgevoel wat dunnetjes maar nadat ik het Koude Vuur wat op temperatuur had laten komen veranderde dat in positieve zin. Vooral dus het advies op het etiket ten goede nemen en drinken tussen de 9 en 12 graden.
[sc:”Text banner”]
Conclusie:
Koud Vuur is een uitstekende introductie voor deze Groningse brouwerij. Een porter om lekker rustig van te genieten, zonder dat het een bier is met een erg hoog alcohol percentage. En ook al vind je het rokerige in sommige bieren niet altijd geslaagd dan zou ik deze toch nog even proberen want de rooksmaak is in Koud Vuur erg subtiel aanwezig.

Brouwerij: Baxbier
Soort: Smoked Porter
Alcoholpercentage: 6,2 procent
Bitterheid: 38 EBU
Ingrediënten: Water, Biologisch Gerstemout (basis, cara, rook, chocolade), Havervlokken,  Hop (galena, chrystal), Gist.

Volg Martijn op Untappd:
Martijn op Untappd
 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *