Recensie: La Chouffe – Houblon Dobbelen IPA tripel

chouffe-houblonKleine kabouters, dikke kabouters, kabouters met spillebenen, kabouters met rode neuzen. Je hebt kabouters in alle soorten en maten. Eigenlijk geldt hetzelfde voor bieren. Bekend zijn de La Chouffe en Mc Chouffe, ook wel de kabouterbieren genoemd. 

Al eerder verscheen er hier bij Biernetwerk een recensie over de N’Ice Chouffe. Maar dat is niet het enige, want laat nou net La Chouffe ook een IPA hebben. Een soort van Belgische kabouter met een Amerikaans accent.

 

Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel zoals het bier voluit heet is een mooie mix van het typische Belgische tripel bier en een IPA. Sinds 2006 brouwen ze in Achouffe dit bier met de volgende hopsoorten: Tomahawk , Amarillo en Saaz. Het woord Houblon is hier dus op zijn plaats, want dit betekent hop in het Frans.

 

Houblon Chouffe

De kleur van dit biertje is een mooi en helder goud oranje. De schuimkraag is van mooie proportie, maar verdwijnt na een paar minuten. Er zitten wel wat grotere bellen in, maar de kleur ligt bijna tegen het wit aan.

IMAG0725

De geuren van deze Chouffe zijn wel typisch voor de IPA’s. Je ruikt sinaasappel, grapefruit, mango en banaan. Hoe langer het bier staat des te beter komen de geuren naar boven.

Wat meteen duidelijk naar voren komt bij het drinken is de bittere hopsmaak. Maar ook de grapefruit en de sinaasappel proef je terug met een vleugje honing. De koolzuur in dit bier is ook zeker niet te missen, alhoewel het gelukkig niet storend is. De wat drogere en wat zurige gistsmaken laten weer het tripelgedeelte naar boven komen van dit brouwsel. 

Het mooie is nog de goede balans die gevonden is in dit bier met 9% alcohol. Niet te fruitig, maar ook niet te bitter.

Conclusie

Voor iemand die gewend is om een Belgisch bier te drinken en die wel eens een anders wil, is dit wellicht een mooi bier om alvast een klein voorproefje te krijgen van de IPA-stijl. Maar het is ook echt een bier voor de hopheads onder ons.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *