Recensie: La Chouffe N’Ice

Nain-LA-CHOUFFE-copieVeel speciaalbierliefhebbers kunnen toch moeilijk ontkennen dat hun ‘biercarrière’ niet direct is begonnen bij zware imperial stouts, bieren van de Molen, Brewdog, of de Struisse Brouwers. Nee, voor veel speciaalbierliefhebbers is het vriendelijke La Chouffe een van de eerste aanrakingen met speciaalbier. En daar lenen de brouwsels zich perfect voor: de kruidige, fruitige bieren laten nergens echt steken vallen, zijn toegankelijk voor een groot publiek en hebben nergens scherpe randjes. ‘Kabouterbier’ is de koosnaam voor kwaliteit die geen pijn doet, voor het alternatief dat iedereen ‘wel lekker vindt’ en nergens hevige discussies aanzwengelt.

Maar de bekende La Chouffe en zijn bruine partner in crime ‘Mc Chouffe’ zijn niet de enige gerstenwaters van Brasserie d’Achouffe, inmiddels in handen van Duvel Moortgat. Het La Chouffe N’Ice is volgens de makers zelf een bruin ‘winterbier’, ‘dat u lekker opwarmt tijdens de wintermaanden’. Dat geloof ik overigens graag: een drankje met 10 procent alcohol zal niet direct voor rillingen zorgen. Maar wat doet het met de overige zintuigen?

De schuimkraag is gemiddeld dik, en vrij wit voor een donker bier als dit.  Net als de andere Achouffe-brouwsels heeft het schuim geen moeite zijn aanwezigheid de hele tijd aanwezig te laten gelden. De kleur donkerbruin en doet een beetje denken aan donkere melkchocolade.

Geur

Wat de neus binnenkomt is zwarte peper, abrikozen, en weer dat kruidige waar de brouwer beroemd mee geworden is. Hier heeft het wat minder koriander dan in zijn blonde maatje, maar meer een haast nootmuskaatachtig karakter. Maar ook: een klein beetje onprettig metaal. Dat laatste zorgt voor een minnetje in mijn notitieblok, maar verder is het weinig onaangenaam wat je reukorgaan binnenzweeft.

Smaak

De smaak is een beetje zoals we hadden verwacht. Vol, veel rijp fruit, rozijnen, pruimen. Het zachte gist van La Chouffe komt daar mooi boterig doorheen zetten. De hop zit goed verborgen onder dit geweld, maar vergeet tegelijkertijd niet het geheel te voorzien van een noodzakelijk bitter randje. Het geheel is zoetig, karamelachtig bijna. Het geheel heeft niet echt een verrassend einde, de al aanwezige smaken vloeien gelukkig langzaam maar wel zeker en regelmatig weg.

Balans

Balans, dat is weer waar het bij dit bier om draait. Nergens voeren bepaalde indrukken de boventoon, maar complementeren de afzonderlijke smaken elkaar netjes. Het mist de originaliteit voor een echt spektaktelstuk, maar degelijkheid in positieve zin en consistentie kun je deze brouwer niet ontzeggen. Het is een beetje alsof je naar een herhaling van je favoriete serie zit te kijken.

La Chouffe N’Ice is een veilig, zwaar bier dat velen zullen waarderen. Het zal je wereldbeeld, politieke kleur en ideeën over goed en kwaad niet veranderen, maar je ook niet met een chagrijnig smoelwerk laten zitten. Eigenlijk een beetje zoals de blonde variant: een allemansvriend waar je alleen maar waardering voor kunt hebben. En een klein meewarig glimlachje doet toveren, maar neem ze dat maar eens kwalijk.

Soort: Zwaar Belgisch winterbier/kerstbier
Kleur: Bruin
Alcoholpercentage: 10%
IBU: 25

Volg  op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

4 thoughts on “Recensie: La Chouffe N’Ice”

  1. Pingback: Recensie: La Chouffe - Houblon Dobbelen IPA tripel | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd
  2. Trackback: Recensie: La Chouffe - Houblon Dobbelen IPA tripel | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd
  3. Pingback: La Chouffe komt met tijdelijk zomerbier, Soleil | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd
  4. Trackback: La Chouffe komt met tijdelijk zomerbier, Soleil | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *