Recensie: Meneer de Uil (Ledaig Barrel Aged) – Het Uiltje

ledaiguil

Door: Steven Vos

Hallo meneer de Uil! Wie is er niet opgegroeid met deze gezellige krantlezende blauwe roofvogel. Deze kindervriend is tegenwoordig ook de naam van een heel bijzonder bier, die zeker niet voor kinderen is.
De stad Haarlem is bij veel bierliefhebbers bekend van Jopen. Een brouwerij die een aantal interessante bieren op zijn naam heeft staan waarvan er enkelen ook hier besproken zijn. Ook hun ‘clubhuis’, de Jopenkerk, is beslist een bezoekje waard. Begin vorig jaar is de hoofdstad van Noord-Holland een biermerk rijker met de originele naam Het Uiltje. Omdat het jonge biermerk nog niet over een eigen brouwerij beschikt worden de bieren gebrouwen bij Jopen.

De brouwerij

Het assortiment van Het Uiltje bestaat uit niet alledaagse bieren. Het begon allemaal met de UPA (Uil Pale Ale), een IPA dus, waarna al snel meer bieren volgden, zoals de Dwerguil (Pilsener), Velduil (APA) en Ransuil (Russian Imperial Stout). Ook bevat het assortiment regelmatig Limited Editions waarvan de hier besproken Meneer de Uil er één van is.
Net als bij brouwerij Emelisse zijn deze bieren van beperkte oplage te herkennen aan een wit etiket. De overige bieren beschikken over gekleurde etiketten allemaal voorzien van hun logo, je raadt het al, een uil.

Limited Edition

Meneer de Uil is een ‘barrel aged’ Imperial Stout. Het bier is in beperkte oplage verkrijgbaar in vier soorten die zich van elkaar onderscheiden door het vat waarin ze gerijpt zijn. Het Uiltje gebruikt vaten van Jack Daniels, Longmorn, Caol ILA en Ledaig. Deze laatste twee zijn een zogenoemde ‘smokey whisky’.

Geur en smaak

Ons testexemplaar is een aantal maanden gerijpt in een vat van Ledaig. Bij het inschenken valt meteen de donkerbruine bijna koffieachtige kleur van het bier op. De schuimkraag is, wat je vaak ziet bij bieren met een dergelijk hoog alcoholpercentage (11%) beperkt. Wanneer je aan het bier ruikt valt meteen de whisky-achtige geur op vermengd met rook en hout. Ook in de smaak komt deze rookachtige whisky terug, die het bier dus dankt aan het vat waarin het gerijpt is. Verder proeven we koffie, karamel, vanille en donkere chocolade.
Meneer de Uil is een biertje dat je beslist niet voor de dorst neemt maar waar je een avond lang van kunt genieten. De smaak is bijzonder en complex en daardoor wellicht niet aan iedereen besteed. Ben je echter een liefhebber van whisky dan is dit zeker een uiltje die je een keer wilt knappen.

Waar te koop

Meneer de Uil is onder meer te koop via Biernavigatie.nl. Ook is dit bier momenteel op de fles verkrijgbaar bij het Haagse biercafé Rootz.
biernavigatie

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: Meneer de Uil (Ledaig Barrel Aged) – Het Uiltje”

  1. Pingback: Recensie: Meneer de Uil (Caol Ila Barrel Aged) - Het Uiltje
  2. Trackback: Recensie: Meneer de Uil (Caol Ila Barrel Aged) - Het Uiltje
  3. Pingback: Recensie: Pepperspray Porter – Het Uiltje
  4. Trackback: Recensie: Pepperspray Porter – Het Uiltje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *