Recensie: Mikkeller – Hoppy Lovin Christmas Sauternes Barrel Aged

foto 2 (2)Het is in Nederland hartje zomer en wij zitten aan de kerstbieren, tja Beer Geeks zoals wij dat zijn maakt dat niet echt uit. We hebben het al vaker gehad over ‘Barrel Aged’ bieren. Bieren gerijpt op eikenhouten vaten, een proces wat op dit moment steeds populairder lijkt te worden. Vaak worden zware donkere bieren gebruikt voor dit proces, zoals bijvoorbeeld bij de La Trappe Quadrupel en de bieren van brouwerij de Molen en de Struise Brouwers.
Mikkeller gaat een hele andere richting in door zijn IPA de  Hoppy Lovin Christmas te noemen en deze ook nog eens op eikenhouten vaten te laten rijpen. Is dit bier stiekem misschien meer voor een afkoelende zomeravond in de tuin?

It’s Christmas!

De Deense brouwer Mikkel Borg Bjergsø heeft geen eigen brouwerij en kiest er voor overal op lokatie te (laten) brouwen. Ze brouwen de bieren bijvoorbeeld regelmatig bij BrewDog, De Molen, To Ol of in België bij De Proefbrouwerij. Bij de laatste werd de Hoppy Lovin Christmas gebrouwen. Mikkel pŒ N¿rrebro Bryghus i gang med at lave sin Mikkeler brygDeze IPA  is gebrouwen met Gember en Dennennaalden, voor de extra kerstdimensie waarschijnlijk. Het basisbier is iets minder hoppig dan een gemiddelde IPA door de toevoeging van de gember. Het bier heeft ook wat tinten van honing mee gekregen. Verder bevat het een alcoholpercentage van 7,8% .
De Barrel Aged versie die wij dronken is gerijpt op Franse Sauternes Wine Barrels. De Sauternes is een witte wijn uit de Bordeaux streek. Deze wijn heeft een bijzondere zoetheid door het edele rottingsproces die de druif ondergaat. 

Complexiteit 

Het bier is gebotteld in een 375ml fles en vind je in de winkels ergens tussen de 9,00 en 11,00 euro. Een behoorlijke prijs voor een flesje, maar je hebt wel wat bijzonders!

Soms word je onverwachts verrast door een bier, dit is er zo een! De lef om een IPA te laten rijpen op witte wijn is gedurfd maar levert een prachtige smaakrevolutie op. De hoppige citrus aroma’s mengen zich prachtig met de friszoetigheid van de Sauternes wijn. Het rijpen op deze eikenhouten vaten levert een opmerkelijke vanille tint op, deze is erg complex en proeft steeds anders. Als ik het moet omschrijven dan valt op, citrus, honing, hout, dennennaalden, vanille, caramel boter en kruiden (herbs).
Het bier sprankelt ligt in de mond maar gelukkig is de koolzuur minimaal, zoals het hoort bij een goede barrel aged bier. Daardoor is er ook maar een minimale schuimkraag.

Conclusie

Mikkeller Hoppy Lovin Christmas Sauternes Barrel Aged is een erg lekker funky bier geworden die misschien nog wel lekkerder weg drinkt op een mooie zomeravond onder een sterrenhemel dat in december bij een haardvuurtje.

Brouwerij: Mikkeller, Denemarken (gebrouwen bij de Proefbrouwerij, Lochristi BE)
Soort: India Pale Ale Barrel Aged
Alcoholpercentage: 7,8 procent
Ingrediënten: water, gerstemout, hop, gist

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *