Recensie: Kachel – De Gulzige Gans

foto 1 (4)Gisteren recenseerden we al een soort van kerstbier, vandaag doen we gewoon een een gerstewijn. En dan ook nog één met de naam “Kachel” die het onderschrift “Hartverwarmend donker bier” meekrijgt van brouwerij. Terwijl we steeds dichter bij de zomer komen. Maar goed, wat maakt het eigenlijk ook uit. Een goed zwaar bier is met mooi weer net zo smakelijk als ’s winters bij de verwarming (of natuurlijk bij… jawel, de kachel!)

Kachel is dus de quadrupel van Brouwerij de Gulzige Gans, één van Nederlands kleinste brouwerijen (meer hier over bij onze recensie van hun Spring in’t veld) uit Coevorden. En natuurlijk prijkt er weer een gans op het etiket, één die zich warmt bij een ouderwetse kachel met een bokaal bier. Heerlijk simpel maar ik vind het leuk.

Kachel is bruin van kleur, het schuim is beige en verdwijnt na een paar tellen weer. Het is een ongefilterd bier dus lekker troebel en heeft een gemiddeld koolzuur gehalte. In het aroma ontdekken we duidelijk rozijnen, karamel en (belgisch) gist. Het zoete van (gebrande) karamel vinden we terug in de smaak, samen met wat drop, zoethout en lichte chocolade hinten. Zoete drop overheerst in de nasmaak samen met een milde en prettige alcohol smaak.

Al met al eigenlijk best een standaard beschrijving van een Quadrupel, en dat is de Kachel dan ook: een zeer degelijke en genietbare barley whine zonder verassingen.

En dat maakt mij dan ook erg benieuwd naar hun “Rook in de Kachel” wat dit bier als basis heeft maar dan met de toevoeging van een gerookte gerst. Dat kan wel eens een heel lekker en uniek bier opleveren.

foto 2 (3)

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *