Recensie: Kompaan 39 Bloedbroeder Barrel Aged – Kompaan

Kompaan39_BA

Je bier op vaten laten rijpen. Voor iemand die vooral de klassieke Belgische bieren drinkt klinkt dit vast vreemd in de oren. Toch is dit proces momenteel ongeveer het hipste wat je als brouwer met je bier kunt doen. Ook de Haagse mannen van Kompaan moesten eraan geloven en lieten hun Kompaan 39 op jenevervaten rijpen. Een geslaagd experiment?

Rijpen = hip

Was je vroeger nog exclusief als je bier uitbracht dat gerijpt was, tegenwoordig kun je als liefhebber uit heel wat flesjes kiezen in de betere speciaalbierzaak. Zo heeft brouwerij De Molen van heel veel bieren in hun assortiment ook een zogenoemde ‘Barrel Aged’-versie. Ook Emelisse biedt als White Labels een aantal gerijpte brouwsels aan. Zelfs het klassieke La Trappe heeft van hun quadrupel een gelagerde variant.

De biersoort die zich het best leent voor een dergelijk rijpingsproces is de imperial stout. Een bier dat je kunt herkennen aan de donkere koffiekleur en vrij bittere smaak, waarin je vaak tonen van donkere chocolade en gebrande karamel terugvindt. Ook de heren van Kompaan kozen voor een dergelijk bier.

Filliers Vintage

Kompaan 39, die tegenwoordig ook de naam Bloedbroeder meekrijgt, is een imperial stout met een alcoholpercentage van 9,1 procent. Het bier wordt gebrouwen met vijf soorten mout en drie soorten hop. Daarnaast voegen de brouwers pure port toe aan het kookproces. Na het brouwen is het bier gerijpt op vaten Filliers Vintage, een graanjenever uit Oost-Vlaanderen.

Nieuw huisstijl

Tegelijk met de introductie van hun eerste ‘barrel aged’-biertje heeft Kompaan meteen hun etiketontwerp op de schop genomen. Verdwenen zijn de metallic-kleuren en de cirkelvormige teksten. De etiketten beschikken nog steeds over allemaal een eigen kleur, maar hier staan voortaan grote duidelijke letters op. Bovendien hebben al hun bieren naast een nummer nu ook een bijnaam. Zo heet de Kompaan 58 voortaan Handlanger en de Kompaan 45 Vrijbuiter.

Ook de Kompaan 39 Barrel Aged beschikt over zo’n nieuw soort etiket. Bijzonder aan dit etiket is dat deze aan de ene kant zwart met witte letters is en aan de andere kant wit met zwarte letters. Beide etiketten beschikken over dezelfde indeling, echter lees je op de zwarte kant welke informatie je op de witte kant wordt gegeven.

En daar is heel wat op te lezen. Uiteraard de naam van het bier, Kompaan 39 Bloedbroeder, het alcoholpercentage, 9,1 procent en de ingrediënten. Maar ook het type vat, Filliers Vintage en zelfs het precieze vatnummer. Ook vind je erop terug dat de brouwers ruby port aan het bier hebben toegevoegd.

Geur en smaak

Het bier heeft in je glas het typische imperial stout-uiterlijk. Koffiekleurig met een heel lichte schuimkraag. Het is zo donker dat je er vrijwel niet doorheen kunt kijken. De geur is eveneens koffieachtig, met wat karamelzoetheid, eikenhout en een vleugje port.

Ook in de smaak komt de koffie terug. Het bier proeft mooi vol en licht bitter. Je kunt duidelijk merken dat dit bier gerijpt is op een eikenhoutenvat, toch is die smaak niet meteen herkenbaar als jenever. Wel voegt het zeker iets toe aan de complexiteit van het bier. Ook de toegevoegde port is licht aanwezig en wat ons betreft had er nog wel iets meer in gemogen. Het zorgt ervoor dat deze stout zich wat kan onderscheiden van het ruime aanbod van dit type bier.

Conclusie

De Kompaan 39 Barrel Aged is een mooie eerste poging van de heren van Kompaan. Het rijpingsproces heeft het bier goed gedaan, maar wij zouden niet direct voor een jenevervat hebben gekozen, maar eerder whisky of bourbon, waarvan de smaken mooier in lijn liggen met de imperial stout. Een dergelijk type bier drink je uiteraard niet op het terras, maar voor de late zomeravonden op het balkon of in de tuin is hij uitermate geschikt. We zijn erg benieuwd wat er bij Kompaan verder nog in het vat zit.

Brouwerij: Kompaan
Soort: Imperial stout
Alcoholpercentage: 9,1 procent
Ingrediënten: water, gerstemout, hop, gist

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

One thought on “Recensie: Kompaan 39 Bloedbroeder Barrel Aged – Kompaan”

  1. Pingback: Verslag: Kompaan F.A.S.T.ival
  2. Trackback: Verslag: Kompaan F.A.S.T.ival

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *