Recensie: Paulaner Salvator

2013-08-14 20.28.26

Paulaner is natuurlijk vooral bekend van zijn uitstekende Tarwe bier (Hefeweizen), maar dit is het originele Paulaner bier. Oorspronkelijk gebrouwen als “voedsel” voor de monniken tijdens de vastentijd. Salvator komt van het Latijn en betekend dan ook verlosser. Het bier dat niet door de monniken gedronken werd ging naar de armen of werd verkocht aan plaatselijke herbergen.

De naam Salvator werd al snel een algemene naam voor bieren in deze stijl, totdat de Paulaner brouwerij in 1896 de naam registreerde. Daarna werd de stijl dobbelbock genoemd.
Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit bier gedronken werd in een tijd van vasten, het begint al met een volle romige lichtbruine schuimkop en een zoetzurig aroma van caramel en wat kruiden. Het bier heeft een donkere kastanjekleur. Caramel komt terug in de volle, moutige smaak maar ook een lichte rozijnen- en broodsmaak valt te ontdekken. De nasmaak is echter weer tamelijk bitter en droog (alcoholpercentage is 7,9%) wat het mooi in balans houdt. Maar een halve liter van dit bier is inderdaad een behoorlijke maaltijd.

Salvator is een goed voorbeeld van een dobbelbock en een uitstekend startpunt om kennis te maken met deze stijl. Je hoeft hiervoor niet naar een speciaalzaak want dit bier is vaak gewoon bij de Duitse supermarkten te verkrijgen.

 

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *