Recensie: ReuZ Black IPA – Reuzenbieren

foto (4)Reuzenbieren is een kleine sfeervolle brouwerij gevestigd in Moergestel in Noord Brabant. Afgelopen maart waren we al te gast bij hun proeflokaal en maakte we kennis met de Brabantse gastvrijheid van deze brouwers.
De grote commerciële bieren worden overigens gebrouwen in opdracht van Reuzenbieren bij Brouwerij Sint Servattumus in Schijndel. Tijdens deze uitnodigding kondigde brouwermeester Bernard Smits al een bezig te zijn met een Black IPA, de testbrouwsels klonken veel belovend maar het alcoholpercentage was schrikbarend hoog uitgevallen.

Testbrouwsel

Vorige maand kreeg ik de gelegenheid om bij Café Hoegaarden in Tilburg alvast de nieuwste testbrouwsel te proeven. met maar liefst 11.5% was deze Black IPA bijna een zwaar gehopte Imperial Stout geworden. Vol en romig van smaak maar behoorlijk extreem.
Nu is de ReuZ Black IPA er dan officieel en als commerciële variant. Het bier is iets ‘g
edowngrade’ naar 10% alcohol en maakt het bier daardoor een stuk toegankelijker. Toch heeft het bier een EBU (Bitterheid) van 152, de koffietonen zijn iets minder heftig aanwezig en daardoor is deze Black IPA wel wat zachter. De hop is flink aanwezig, Amarillo, Citra, Cascade, Centennial, Columbus, Chinook en Cascade. Reuzenbieren die bekend stond als traditionele brouwers met oa. hun Blond, Dubbel en Winterbier kiezen nu voor een echt Amerikaans geïnspireerd bier. Goed om te zien dat ook zij er voor kiezen om de grenzen wat meer op te zoeken.

foto_hut-698x260

Smaak

Deze Black IPA is een heerlijk bier geworden, misschien wel de beste van Reuzenbieren tot nu toe. de hop en koffiebitterheid is mooi aanwezig, toch heeft het bier erg veel diepgang. Ik proef chocolade maar ook wat (rood) fruitigheid. De afdronk is vrij lang maar vloeit mooi uit. Het blijft niet vervelend lang aanwezig.
De verlaging van het alcoholpercentage heeft een prettigere drinkervaring opgeleverd. Het is wel een geniet bier, toch valt de 10% alcohol niet echt op. Dit kan zowel positief als negatief zijn aan de eind van de avond…

Conclusie

ReuZ Black IPA is een zeer mooi bier geworden die zich goed kan meten de Nederlands beste Black IPA’s zoals die van Emelisse en Het Uiltje. Deze dien je absoluut te proeven als je hop en koffieliefhebber bent. Cheers!

 

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

 

Comments

comments

One thought on “Recensie: ReuZ Black IPA – Reuzenbieren”

  1. Pingback: ReuZ Dubbelbock met blauwe bessen is eerste ABT flessenbier
  2. Trackback: ReuZ Dubbelbock met blauwe bessen is eerste ABT flessenbier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *