Recensie: Spring in’t veld – Brouwerij De Gulzige Gans

IMG_0496

De Gulzige Gans?

In mijn verslag van het Bierfestival Groningen kwam de brouwerij al even ten sprake, maar de Brouwerij is niet bij iedereen bekend. Best logisch, want het is misschien wel Nederlands kleinste commerciële brouwerij. Voor zo ver je kan spreken over een commerciële brouwerij als er slechts een capaciteit is van 100 liter. Op het festival hadden ze dan ook een zeer bescheiden stand, maar aan aandacht geen gebrek. Ik heb nog heel even met de brouwer staan praten, maar eigenlijk was er geen tijd: de rij met geïnteresseerde bierliefhebbers werd maar niet kleiner. En van deze klanten kozen er verdacht veel voor dit bier, waardoor mijn nieuwsgierigheid ook gewekt was.

De naam van de brouwerij komt van de stad Coevorder, wat dan ook de vestigingsplaats is. Deze stad wordt namelijk ook wel de “Ganzenstad” genoemd, een naam die ze te danken heeft aan de traditionele ganzenmarkt die er sinds de 15e eeuw plaatsvindt. En dus staan de naam en huisstijl geheel in het teken van de gans. De etiketten hebben misschien een wat hoog kinderboeken-gehalte, ik vind ze goed passen bij deze uit de kluiten gewassen thuisbrouwer. En het mag dan een kleine speler zijn in Nederland, ze wisten het afgelopen jaar bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier van Nederland wel beslag te leggen op de derde plaats (achter Brouwerij Rodenburg en La Trappe).

Tarweblond

springintveldZoals de naam en etiket al weggeven is dit het lentebier van de Gulzige Gans, maar wat voor soort bier is het nu eigenlijk? Een goede vraag want dit bier laat zich niet gelijk in hokje plaatsen, en dat is natuurlijk alleen maar mooi! Op het etiket wordt gesproken van “Een fris blond bier met lindebloesem”. Een blond dus? Niet helemaal, want het bier is gedeeltelijk gebrouwen met tarwemout en het heeft ook zeker raakvlakken met een een Duitse weizen. Een tarweblond? Uiteindelijk maakt het ook weinig uit hoe je het noemt, het gaat nog altijd om de smaak.

De Spring in’t veld is een oranje/geel bier dat behoorlijk troebel is en wat vlokjes bevat, ongefilterd dus. Na het uitschenken ontstaat een klein beige schuimkopje van redelijk dikke bellen. Het schuim verdwijnt echter zo snel als sneeuw voor de (lente)zon. Het bier ruikt echt naar de lente want het is het bloemige wat er uit springt. De smaak is wat zoetzuur. Zoetig van de lindebloesem en het zure van een tarwebier. Maar er zijn ook wat kruiden terug te vinden waardoor het weer heel even op een blond bier lijkt. De nasmaak is wat bitter met een klein zuurtje en is redelijk droog en doet juist weer denken aan een tarwebier.

Conclusie

Oké, ik ben er wel uit en ga het toch gewoon een tarwebier noemen. Maar wel één die een stuk interessanter en wat complexer is dan de gemiddelde weizen. En met recht een bier die dat lentegevoel mooi weergeeft. Het bloemige karakter komt telkens weer boven komt zonder overheersend aanwezig te zijn. Als je een standaard tarwebier net even wat te saai vindt, moet deze zeker eens een kans geven. Ik heb er vandaag in het lentezonnetje goed van genoten.

Brouwerij: De Gulzige Gans
Soort: Tarwebier
Alcoholpercentage: 7 procent
Ingredienten: water, carapils, pilsmout, tarwemout, hop, gist, koreander en lindebloesem
IBU:22
Plato:16.4

Comments

comments

One thought on “Recensie: Spring in’t veld – Brouwerij De Gulzige Gans”

  1. Pingback: Recensie: Kachel - De Gulzige Gans - Biernetwerk
  2. Trackback: Recensie: Kachel - De Gulzige Gans - Biernetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *