Zythos bierfestival in Leuven, leuk alternatief voor Koningsdag

ZBF_2013-277

Komende zaterdag (26 april) is het zover, dan vieren we in Nederland onze eerste Koningsdag. Ben je echter niet zo van al die oranjefestiviteiten dan hebben wij een prima alternatief voor je. In datzelfde weekend valt namelijk het Zythos bierfestival (ZBF) in Leuven.

Leuven

Zythos is een jaarlijks festival in de Belgische studentenstad Leuven. Het wordt dit jaar gehouden op zaterdag 26 en zondag 27 april. Dus ook voor de oranjefans blijft er nog een dag over om van heerlijke Belgische biertjes te genieten.

Net als vorig jaar valt er weer een hoop te proeven. Het festival bestaat uit een honderdtal standjes met evenveel brouwers. Betalen gaat met zogenoemde jetons die je voor 1,50 euro kunt aanschaffen. Elk bier kost 1 jeton. Let op, het gaat daarbij wel om speciale 15 cl-glaasjes.

Workshops

Je kunt niet alleen van het bier genieten. Er worden ook workshops gehouden op het festival. Zo is er één over de belangrijke rol die vrouwen gespeeld hebben bij de ontwikkeling van het bier en wordt er gepraat over biologisch bier. Verder is er een tombola waar je bierprijzen kunt winnen.

Naast het festival staat ook de hele stad Leuven dat weekend in het teken van bier. Je kunt speciale bierroutes lopen of fietsen, van een proeverij genieten in één van de plaatselijke cafés, of een bezoek brengen aan de AB Inbev. brouwerij.

Top 5

Net als voorgaande jaren beschikt ZBF weer over een indrukwekkende bierlijst. Volgens het festival zijn het er meer dan 500. Omdat het lastig is deze allemaal te proeven geven wij je een top 5 van bieren die je zeker moet proberen.

  1. Straffe Hendrik Wild, tripel, 9% (De Halve Maan)
  2. Kamikaze, gerstewijn, 17,5%  (De Struise brouwers)
  3. La Renaissance OAK aged, IPA, 7%  (De dochter van de Korenaar)
  4. Devil’s Heaven, stout, 10% (Pirlot)
  5. Préaris Belma, witbier, 5% (Vliegende Paard Brouwers)

Het Zythos bierfestival wordt gehouden in de Brabanthal in Leuven. Vanaf het station vertrekken speciale bussen naar het festival. Volgens de organisatie is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt. De toegang is gratis.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *