Recensie: St. Bernardus – Christmas Ale

foto 1De laatste dagen van 2014 tellen af, het is koud en vroeg donker, de kachels branden, de winterjassen komen weer van pas. Dit betekent dat het weer tijd wordt voor de winterbieren. Seizoensbieren zijn altijd behoorlijk populair, veel brouwerijen haken er op in en de liefhebbers kopen ze veelvuldig. De Winterbieren of Kerstbieren leggen het overigens wel af tegen de Bockbieren. Toch zien we de afgelopen jaren steeds meer brouwerijen die een winter of kerstbier uitbrengen, natuurlijk is het iets commercieels. Toch is het opvallend dat het voornamelijk Belgische brouwerijen zijn die op deze ’trend’ inhaken.

Persoonlijk ben ik er wel liefhebber van, maar niet alle winterbieren zijn even goed. De te zoete of te kruidige bieren laat ik links staan (lees Gouden Carolus Christmas, blegh!). Nee dan liever een Mikkeller Hoppy Lovin Christmas of een Struise Tsjeeses. Maar nu proefde ik een relatief oude bekende in het genre, het kerstbier van St. Bernardus uit Watou.

 

De Brouwers van St. Bernardus halen hun inspiratie uit de trappist en abdij bieren, hun ABT 12 is de bekende tegenhanger van de Westvleteren 12 en misschien nog wel beter ook.

De Christmas Ale is als recept voor een deel gebaseerd op de ABT 12. Alleen is het her en der wat aangepast om een iets kruidigere body te krijgen. Het bier krijgt hierdoor een winters karakter. Het bier smaakt nog iets of wat gistig, eigenlijk is het bier dus wat te jong. Hij is mooi vol van smaak en heeft een stevige body. Met 10% dus geen snelle wegdrinker. Gelukkig zoeken we dat ook niet in een winterbier. Je proeft duidelijk tonen van chocolade, caramel en rood/ gedroogd fruit. Het alcoholpercentage ligt op de 10% en daarmee een fijne ‘winter warmer’.

Het bier was in het verleden voornamelijk op 75 cl flessen verkrijgbaar, maar is nu ook op 33 cl flessen wat ruimer verkrijgbaar. Wij proefde overigens het bier van een 33 cl fles.

De St. Bernardus Christmas Ale is een zeer mooie fruitig en moutig bier voor de donkere dagen van het jaar. Het bier wordt een keer per jaar gebrouwen en ligt nu in de winkels. Ben er dus snel bij!

St-Bernardus-Christmas-Ale-20180821-033-2003

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *