Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Steven Vos)

Het jaar 2014 is voor mij een erg belangrijk bierjaar geweest. Eigenlijk is het het jaar waarin ik van een bierliefhebber in een biergeek ben veranderd. Ook de term ‘biersnob’ is soms wel op z’n plaats. Als ik bij een niet-biercafé zit kies ik bij een te beperkte kaart steeds vaker voor de optie ‘geen bier’.

Ik heb dit jaar vrijwel geen pils gedronken. Een enkele keer kies ik voor een Duvel, maar aan een Leffe, Palm of Erdinger waag ik mij niet meer. Soms schaam ik mij hier weleens voor, zeker als ik bij mensen op bezoek ben die alleen dit soort bieren in huis hebben. Het probleem is gewoon dat ik weet dat er zoveel mooiers te koop is. Misschien dat ik in 2015 hiervan genees, de tijd zal het leren…

Dan nu mijn top 5 in willekeurige volgorde. Ik heb geprobeerd niet alleen het meest exclusieve wat ik heb gedronken erop te zetten. Het leuke van een dergelijk lijstje is natuurlijk dat je er iets mee kunt.

IMG_1822Kaggen! Stormaktsporter Raspberry – Närke Kulturbryggeri

Met mijn eerste bier lap ik gelijk mijn voornemen van hierboven aan mijn laars. Dit bier is vrijwel niet te koop. Ik heb hem dit jaar bij Borefts mogen proeven. Voor mij het beste bier van dat festival en misschien wel mijn beste bier van het jaar. Echt uit het boekje, geweldige volle smaak, wat koffie, zoetig, gewoon briljant!

 

 

 

 

 

IMG_8147-1024x576

Two Chefs Brewing – Green Bullet

Ook dit bier heb ik enkel uit de tap gedronken, dus wellicht wat gevaarlijk om op de lijst te zetten. Een vrij onbekende Nederlandse brouwerij, maar meteen met een geweldige IPA. Samen met de IPA van ’t IJ en de Mooie Nel van Jopen mijn favoriete IPA van Nederlandse bodem. Precies wat ik zoek in een ‘gewone’ IPA: veel hop, bitter, fruitig en een alcoholpercentage dat vrijwel gelijk is aan pils waardoor het goed drinkbaar is.

 

 

 

 

Ihardcoreyou_top5

Brewdog & Mikkeler – I Hardcore You

Prachtige collaboration brew van Mikkeller en Brewdog. Eigenlijk gewoon een combinatie van twee toppers uit hun assortiment. Ik heb dit bier zowel uit de tap als op de fles gedronken en in beide gevallen was hij heerlijk. Mooie zware hopbom, zoetig, maar toch bitter. Bovendien, nog gewoon te koop!

 

 

 

 

 

Moord_Brand_rum

Brouwerij De Molen – Moord & Brand Rum BA

Ik eindig mijn lijstje met twee stouts, toch wel de biersoort waar ik dit jaar nog meer van ben gaan houden. Deze Moord & Brand van de Molen had ik al meer dan een jaar op de plank staan. Een heerlijke stout waarbij de rum hem net dat beetje extra geeft. Het maakt het bier wat zoeter en alcoholischer. Daardoor is het wel een biertje waar je lang van moet genieten, maar zoals vrijwel het gehele assortiment van de Molen beslist de moeite waard.

 

 

 

 

Emelisse_Whitelabel_IRS

Emelisse – White Label IRS Makers Mark

In 2014 realiseerde ik mij dat Emelisse toch wel één van de parels van de Nederlandse biersector is. Ze brouwen eigenlijk geen bier dat ik niet goed vind. Een enkele keer schieten ze misschien iets te ver door in het experiment: een stout met de smaak van creme brulee is niet per se nodig. Maar zeker hun White Labels zijn over het algemeen elke keer weer toppers. De meest recente uit deze serie die ik dronk is een Imperial Russian Stout gerijpt op Makers Mark bourbonvaten, een geweldige combinatie.

 

 

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

One thought on “Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Steven Vos)”

  1. Pingback: Recensie: Two Chefs Brewing - Dirty Katarina
  2. Trackback: Recensie: Two Chefs Brewing - Dirty Katarina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *