Recept: Imperial Stout(e) Oliebollen
Een oliebol met een “twist”. Mocht je niet van stout houden, kun je ook een tripel nemen (bijv. Karmeliet) of als je meer een zoetekauw bent: Kasteel Rouge i.p.v. Stout en dan rode vruchten toevoegen i.p.v. rozijnen! (maar dan uiteraard géén cacao)
Benodigdheden:
- Pak kant-en-klare oliebollenmix (Koopmans).
- 250 ml lauw water.
- 250 ml stout, op kamertemperatuur (let op: neem een stout met zoete chocoladetonen, zoals de Stoute Gijt, of als je meer koffietonen wilt: Russian Imperial Stout van Emelisse; Guiness is te bitter voor deze toepassing!).
- Klein beetje extra stout, om de rozijnen in te wellen.
- 50 gram blanke rozijnen.
- 50 gram donkere rozijnen.
- 1 eetlepel cacaopoeder.
- Poedersuiker voor de garnering.
- Uiteraard een pan met frituurolie!
- Keukenpapier
Bereidingswijze:
- Meng de rozijnen in een kom en giet er wat stout overheen, totdat ze net onder staan.
- Meng de cacoapoeder met de stout op kamertemperatuur, klop de klontjes eruit en voeg dit toe aan de oliebollenmix en het lauwe water (het beste kun je even een keukenmixer met deeghaken gebruiken, voor een glad beslag).
- Voeg met kleine beetjes de gewelde rozijnen (ongeveer een half uurtje laten staan) toe aan het beslag, terwijl je aan het mixen bent.
- Dek de beslagkom af met huishoudfolie of een (natte) theedoek en zet het beslag op de verwarming of een andere warme plek in huis.
- Laat het beslag rijzen (check tussendoor even, niet meer roeren!) volgens de aanwijzingen op de verpakking oliebollenmix (ongeveer drie kwartier, het beslag moet dan flink in volume zijn toegenomen).
- Ondertussen de olie verhitten op ongeveer 190°C.
- Met 2 lepels (beetje invetten met olie) voorzichtig kleine bolletjes vormen en in de olie laten glijden.
- Na ongeveer een minuut de bollen draaien en verder afbakken (afhankelijk van de grootte in een paar minuten klaar).
- Keukenpapier klaarleggen op een bord en de bollen daar op laten uitlekken.
- Bestrooien met poedersuiker
EET SMAKELIJK EN FIJNE JAARWISSELING!
One thought on “Recept: Imperial Stout(e) Oliebollen”