Speciaalbier krijgt rol in Canadese politiek

ndp

Goed bier is belangrijk, maar in Canada wordt er momenteel zelfs in de nationale politiek over gebakkeleid.

De centrumlinkse oppositiepartij NDP (New Democratic Party) legde onlangs een wetsvoorstel op tafel waardoor kleine brouwerijen zouden kunnen genieten van belastingvoordelen. Volgens parlementslid Brian Masse uit Windsor, Ontario zouden er zo heel wat jobs gecreëerd kunnen worden. Partijleider Tom Mulcair liet zich op International Beer Day (afgelopen zaterdag 8 augustus) maar wat graag fotograferen met een flinke pint in de hand.

Wettelijk omvat een “microbrouwerij” in Canada elke brouwerij die minder dan 15.001 hectoliter bier per jaar produceert.

Niet iedereen wordt warm of koud van het voorstel. In de provincie Ontario bekritiseren kleine brouwerijen voornamelijk het systeem van slijterijen die door de staat worden gerund (LCBO of The Beer Store), die vaak een monopolie hebben op de producten van deze microbrouwerijen. Er wordt al jaren beweerd dat dit systeem moet worden afgeschaft. Critici van het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt, willen nog steeds liever komaf maken met de staatsslijterijen.

Ook in Scandinavië zijn er gelijkaardige systemen in voege, zoals Systembolaget in Zweden en Vinomonopolet in Noorwegen.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *