“Uitsluiting” bierfirma’s op ZBF lokt felle reacties uit

Zythos

Vanaf dit jaar zijn bierfirma’s niet meer welkom op het Zythos Bierfestival (ZBF), tenzij ze nadrukkelijk vermelden bij welke brouwerij hun bieren gemaakt worden. Het nieuws raakte bekend via bierfirma’s B.O.M. Brewery, d’Oude Maalderij en Préaris. Zij spreken van een bewuste boycot, terwijl consumentenvereniging Zythos dat ontkent.

Het dondert rond de organisatie van het grootste bierfestival van België, dat dit jaar op 25 en 26 april zal plaatsvinden in de Brabanthal in Haasrode (Leuven). In een mail naar de bierfirma’s stipuleert Zythos dat alle plaatsen voor het festival dit jaar al zijn ingenomen door brouwerijen, die volgens het festivalreglement al voorrang kregen op bierfirma’s. Daar wordt echter dit jaar aan toegevoegd dat bierfirma’s alleen (in tweede instantie) nog welkom zijn als ze nadrukkelijk vermelden op het etiket waar hun bier wordt gebrouwen.

Boycot

De bierfirma’s richtten inmiddels de Facebookgroep Zythos ‘Ziet os’ Niet Staan op, om de beslissing aan te klagen. Het al dan niet toestaan van bierfirma’s op het ZBF staat al langer ter discussie, maar toch komt het uiteindelijke verdict hard aan bij de bedrijven. “We kunnen spreken van een teloorgang bij het overkoepelend orgaan van bierverenigingen in ons land”, klinkt het in een verwijzing naar Zythos. “Het is duidelijk dat ze niet langer de biercultuur in ons land willen vertegenwoordigen.” De bedrijven spreken van een bewuste boycot, onder meer omdat het aantal standen dit jaar werd teruggebracht van 96 naar 88 en er daardoor sowieso geen plaats meer zou zijn voor bierfirma’s.

Jan Rumes, voorzitter van Zythos vzw, is naar eigen zeggen ‘bedroefd’ door de hetze. “Het terugbrengen van het aantal standen naar 88 heeft nooit als bedoeling gehad om bierfirma’s uit te sluiten. Van de 16 hoekstanden werden 8 volwaardige standen gemaakt. Dit op vraag van iedereen die ooit aan een hoekstand of ernaast heeft gestaan.” Verder benadrukt Rumes dat Zythos er altijd zijn werk van heeft gemaakt om alle erkende brouwers persoonlijk aan te schrijven. “Voor ons zijn dat bierproducenten met een door de voedselveiligheid gekeurde en erkende installatie. Volstrekt objectieve criteria dus.”

“Plaats voor klein en groot”

Tenslotte reageert Rumes ook op de beschuldiging als zou Zythos een lobbygroep voor grote brouwerijen geworden zijn. “Het is niet de bedoeling dat wij een nichefestival worden waar enkel bieren van kleine brouwerijen voorgesteld worden. Iedereen, groot of klein, krijgt evenveel plaats op het ZBF.” De uitslagen van de Consumententrofee lijken dat te beamen. Zo won Duvel Moortgat met de Duvel Tripel Hop 2012, maar recordhouder is nog steeds het relatief kleine De Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog, dat maar liefst drie keer met de prijs ging lopen.

“Ik denk niet dat dit Zythos veel bezoekers zal kosten”, reageert brouwer Glenn Castelein van Alvinne. “Woordenwisselingen met Zythos zijn me niet vreemd: jaren geleden gingen wij ook al aan hun boom schudden. Wanneer je als kleine brouwer of bierfirma op die barricade gaat staan, moet je wel beseffen dat het soms eenzaam kan zijn op die barricade. Op korte termijn word je er zelden of nooit vrolijk van.”

Comments

comments

One thought on ““Uitsluiting” bierfirma’s op ZBF lokt felle reacties uit”

  1. Pingback: Zythos’ uitsluiting van bierfirma’s? | Bier Wereld
  2. Trackback: Zythos’ uitsluiting van bierfirma’s? | Bier Wereld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *