Verslag: Bierfeest Burg Bieren Ermelo

P1020219Elk jaar op de eerste zaterdag van augustus vindt er in Ermelo het bierfeest plaats. Dit wordt georganiseerd rondom de speciaalbierwinkel Burg bieren en speciaalbiercafé de Hazeburg. Het leuke is dat er voornamelijk kleine Nederlandse brouwers staan. Er zijn zo’n 30 brouwerijen aanwezig die in totaal meer dan 90 verschillende bieren schenken.
We worden als fietsers al op tijd attent gemaakt door een vrijwilliger dat we een aparte route moeten volgen om daar onze fiets neer te kunnen zetten. Bij het lopen naar de ingang van het bierfeest is duidelijk dat er meer bierliefhebbers op af zijn gekomen. De rij voor de kassa is lang maar voordat je het weet sta je binnen met een festivalglas en wat muntjes. En kan de pret beginnen.IMAG1048

Eenmaal binnen kiezen we voor een Whiplash van Davo. Davo is een brouwerij uit Deventer die aardig aan de weg timmert. De whiplash is een mooie weizen verder geen hele erge smaakbom dus een lekker rustig begin van de middag.

We lopen een rondje over het terrein. Er is rekening gehouden met de weervoorspelling. Overal staan grote tenten en veel parasols waar, als het uiteindelijk later op de middag gaat regen, je kunt schuilen. Ook staan er tafels en op een apart pleintje is er een hoekje ingericht waar je gezellig kunt zitten aan de biertafels. Hier wordt door menigeen dan ook goed gebruik van gemaakt. Het is een drukke gezellige boel waar je toch wel gemakkelijk je weg door kan vinden.

Nadat ik mijn glas gespoeld heb valt mijn oog op het bordje bij Baxbier. Hier staat dat ze een test batch #43 hebben. Zo nieuwsgierig als altijd wil ik die wel even proberen. Sepp Jansen, een van de mannen achter baxbier, vertelt dat het Russian Imperial stout is. Dat klinkt niet verkeerd en smaakt ook zeker niet verkeerd. Een mooie diep donker bier wordt in mijn glas getapt en die heeft ook zeker een diepe en krachtige smaak heeft.

P1020214

Op het pleintje achter het café is er weer zoals elk jaar het varken aan het spit. Deze wordt later op de middag aangesneden. Doordat er wel veel rook vanaf komt is het niet een van de meest ideale plekken om te staan. Verder is er nog een verse hamburger te verkrijgen, voor de liefhebbers gerookte paling of verschillende belegde broodjes. Aan de innerlijke mens is dan ook zeker wel gedacht.

Mijn glas laat ik vullen bij het bierkraampje van De Eem. Zelf heb ik hier ooit al eens de blond van geproefd en was hier niet heel erg verrast door. Maar ik gun iedereen een tweede kans en vraag om de Dark Hops. Dit een collobaration brew tussen De Eem en Pampus. En met dit bier maken ze alles weer goed. Een mooie balans tussen een Porter en een Black IPA. En de naam Hops doet hij zeker eer aan.

Toch ontbreken er wel wat brouwers die wel op het lijstje staan. Het Uiltje uit Haarlem stond wel op de lijst maar die stonden niet in Ermelo maar op KOMPAAN BEER F.A.S.T.ival in Scheveningen. Ook ontbrak De Natte Cel op het festivalterrein deze bleek door gezondheidsproblemen niet te kunnen. Erg jammer want het is een man met passie voor zijn bier die er graag over vertelt.

P1020213Nog eenmaal loop ik over het kleine plein waar het varken nu al aardig aangesneden is. In de hoek vind ik daar de brouwerij Rebels. Hier neem ik een Stout! en deze bevat hop uit Schijndel.  Zanger Bob zorgt er weer voor dat het een dolle boel is op het plein en iedereen zingt vrolijk mee. Niet echt mijn muziek dus ik baan me weer een weg naar het wat rustigere gedeelte.

Als afsluiter laat ik nog voor eenmaal mijn glas vullen. Dit doe ik bij Brouwerij Breugem. Ik ga voor de Saense tripel. Een tripel met een lekkere citrussmaak.

Ondanks de regen is het goed vol en geniet iedereen van de gezelligheid en de lekkere bieren die er geschonken worden. De sfeer is prima en ongedwongen. Het is goed te merken dat dit festival al voor de 19e keer wordt georganiseerd. Aan alles is gedacht.

Op naar de 20e editie volgend jaar!

 

 

Volg Anna op Untappd:
Anna op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *