Verslag: Bierfestival Wormer 14 september 2013

Afgelopen zaterdag was ik in het altijd gezellige Wormer. Hoe kom je daar beland vraag je je misschien af, maar daar was 1231446_587275384666224_1944190026_nhet jaarlijkse bierfestival georganiseerd door biergenootschap Het Verbonden Hoofd. Ik werd ingeschakeld door Mark van Rooie Dop om te helpen bij het schenken van zijn bieren, maar in de tussentijd kon ik gelukkig genoeg sfeer (lees: bier) proeven 😉

De afgelopen jaren was het stralend weer en de kade aan de Zaan, welke het toneel vormde voor het festival, is dan de ideale locatie om te vertoeven. Maar de weermannen en -vrouwen gaven dit weekend werkelijk hondenweer op. Met een vrij laag verwachtingspatroon ging ik dus op pad naar Noord-Holland, waar het ondanks een paar buitjes aan het begin van de middag, toch nog aardig opklaarde. En de gezelligheid al snel weer aanwezig was.

Uiteraard proefde ik ook een aantal bieren. Laten we beginnen met de mannen van Pampus: zeer recent begonnen met bier brouwen en ook maar gelijk de stap naar het commerciele ingezet. En niet zonder succes moet ik zeggen: hun Drenkeling, een bier met Citra hop (een van mijn favorieten) en citroenmelisse, is heerlijk. Dit keer probeerde ik het Melkmeisje, een milk stout, dat ik al eerder in de thuisbrouwvariant op het Kimchi festival proefde. Het was nog een erg jong meisje, want de geroosterde mout kwam me wat hard over. Van mij had het ietsje zoeter gemogen (en ik ben zeker geen zoetekauw), maar voor een bier van 5% zat er meer dan voldoende smaak aan.

1231597_587274321332997_1029569312_nVervolgens probeerde ik een aantal bieren van de Noord-Hollandse bierbrouwerij. Ze hadden drie bieren bij zich, die voornamelijk op de Belgisch-Hollandsche leest geschoeid zijn: een blond/witbier, een amber en een tripel. Het was allemaal wat ongepolijst en deze stijlen behoren nu eenmaal niet tot mijn favorieten. Maar de brouwer was zeer enthousiast en aangezien ze alles zelf brouwen en produceren, en ze pas net begonnen zijn, zullen de bieren zich nog wat moeten uitkristalliseren. Verder vertelde de brouwer mij, dat ze bewust ruimte hebben gecreëerd voor beginnende huurbrouwers om hun bieren bij hen te brouwen. Daar is lijkt mij zeer veel behoefte aan de laatste jaren, dus een uitstekend initiatief wat mij betreft!

Ik vervolgde mijn weg langs de zeven deugden, een Amsterdamse brouwerij die ook redelijk aan de weg timmert. Onder meer via crowdfunding hebben ze een mooi project neergezet, waar ze ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plaats gunnen. Maar over het bier: ik proefde de Stout + Moedig, een stout (verrassend!) van ca 7%. Meestal doet de brouwer wat mij betreft iets teveel een greep in de kruidenkast, maar ditmaal is een keurig droge stout op tafel gezet. Vol van smaak, mooi droog, niet te overladen met kruiden of Belgische gist. Uitstekend.

1236066_587274231333006_1392509325_nIk sloot de dag af met een Dubbelbock. Het bockbierseizoen komt eraan, dus ik kon even inkomen met de Dubbelbock van Zeeburg. Mooie carameltonen en een typisch Duits geurtje komen me tegemoet. Ik moet daar altijd even aan wennen, aan die Duitse kelder of zwavelachtige geur. Maar na een paar slokken zit ik er helemaal in en kan ik daar gigantisch van genieten. Heerlijk bier en als dit een voorbode is voor het komende bokbierseizoen, dan kan ik niet wachten tot het begint!

Tot biers!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *