Verslag: Franciscan Well Brewery in Ierland
Het land van de mooie natuur, de regen,van de vele pubs en nog meer van de pints: Ierland. Niet voor iedereen de eerst optie voor een vakantiebestemming, maar Ierland zit nou eenmaal in mijn hart en gaat er niet meer uit.
Deze keer proef ik ook een aantal speciaalbieren van Ierse bodem. Ook ga ik op bezoek bij een brouwerij. En nee, niet de Guinness brouwerij maar de Franciscan Well Brewery in Cork. De Guinness brouwerij is zeker een leuk uitje als je in Dublin bent en kies er dan voor om je eigen Guinness te tappen!
Franciscan Well Brewery
De Franciscan Well Brewery ligt in Cork. Deze brouwerij is opgericht in 1998.
Sinds drie maanden geven ze ook tours door de brouwerij. Het vinden van de brouwerij kan nogal een zoektocht zijn. Toevallig bij het voorbij wandelen in de middag viel mij de poort op.
De tour wordt alleen ’s avonds gegeven. Wij melden ons in de gezellige pub. Het blijkt dat wij niet de enige zijn. Een redelijke groep met geïnteresseerde volgen de gids naar de brouwerij die zich achter de pub bevindt. Hier aan de achterzijde is een heel overdekt terras waar ook pizza’s uit de steenoven besteld kunnen worden.
Tijdens de tour kunnen we niet de brouwerij zelf in omdat ze op dat moment bezig zijn met brouwen. Het gevolg was een clubje mensen drommend om de gids heen. De uitleg is helder en word vaak onderbroken door: “Hè guys, Yes Guys en Follow me Guys” .
Voor mij niet heel veel nieuws onder de zon omdat het toch vaak om hetzelfde proces gaat. De uitleg over het mout en het malen was zeer duidelijk. Iedereen kreeg zijn eigen handje met mout. Dit mochten we proeven. Hierna ging de mout door een molen heen en kregen we ook een beetje gemalen mout. Opvallend is dat de buitenkant wel heel blijft van de mout en de binnenkant mooi vermalen is.
Links op de hand: gemalen mout. Rechts op de hand: ongemalen mout.
Na de uitleg van het hele proces worden we uitgenodigd voor het proeven van de bieren die ze hier brouwen. In het proeflokaal hangen mooie platen met uitleg over aroma, de verschillende hop en graansoort die gebruikt kunnen worden tijdens het brouwen.
De bieren
Als eerste krijgen wij een Irish red ale, de Rebel Red. Het is een zacht begin met een 4,3%. De red ale vind ik niet heel bijzonder qua smaak. De kleur is roodbruin met een mooi wit schuimkraagje. Helaas is het water wat er staat om te spoelen ook al niet erg lekker, net zoals al het kraanwater in Ierland.
De gids legt ons uit om tussen het bier proeven door even aan de binnenkant van onze elleboog te ruiken. Hierdoor ‘reset’ je je neus en kan je bij het volgende bier de aroma weer goed ruiken.
Het tweede aardig volle proefglas komt er aan en we krijgen Friar Weisse. Dit weizenbier smaakt mij teveel naar banaan. De kleur van het bier is wel mooi en egaal troebel. Ook deze is weer laag in het alcoholpercentage met 4,7%.
Hier bij de brouwerij letten ze er namelijk op dat ze niet te zware bieren maken. De bieren die ze maken willen ze namelijk wel doordrinkbaar hebben zodat je gezellig een hele avond kunt zitten. En niet na twee speciaalbier al wankel op je barkruk zit.
Als derde bier krijgen we de Shandon stout. Zelf houd ik wel van een stout en ben dan ook zeer benieuwd. Het is een mooi donkerbier, 4,4%, met een wat donker beige schuimkop. Hij heeft al een tijdje in het glas gestaan voordat we het bier kunnen proeven dus hij heeft al op temperatuur kunnen komen. Helaas blijven de spannende smaken weg die ik graag had geproefd. Het is een stout die overal een beetje tussen in hangt. Wel wat koffie en chocola komen er terug maar niet opvallend.
De afsluiter van de avond is de Chieftain IPA. En gelukkig is dit wel een biertje met wat meer pit en smaak. En met de 5,5% is het inderdaad een mooi biertje wat goed te drinken is op een terras.
Proeftip voor Ierland:
Stormy Port van de Galway Bay Brewery. Dit is het enige bier wat mij tijdens de vakantie echt verrast heeft. Deze Irish Porter heeft veel smaak, denk aan koffie en een lichte zoete afdronk, in vergelijking met alle andere craftbeers die uit Ierland komen.