Winnaars World Beer Cup 2014 bekend, drie keer Nederlands en vijf keer Belgisch succes

 

worldbeer

De winnaars van de Amerikaanse bierwedstrijd World Beer Cup 2014 zijn bekend. Van de 287 medailles pakt Nederland er drie. Daar zit een gouden plak bij, voor Hertog Jan. De Limburgers winnen met hun Grand Prestige de eerste prijs in de categorie ‘Belgian-Style Dark Strong Ales’.

Zilver is er voor de Gulpener Bierbrouwerij, voor de Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel, in de categorie ‘Belgian-Style Dubbel’. Ook Witte Klavervier pakt een zilveren plak met hun bier Koyt – Kuit – Kuyt, in de categorie ‘Indigenious Beer’.

Belgie: goed in sours

Ook de België waren uiteraard vertegenwoordigd. Zij gingen met vijf plakken naar huis, waaronder twee keer goud. Zij deden het vooral goed in de sour-categorie. Zo was de Rodenback Vintage 2011 volgens de jury de beste inzending in de categorie ‘Wood- and Barrel-Aged Sour Beers’. De ‘Belgian-Style Sour Ale-categorie kende alleen maar Belgische winnaars. Oude Kriek Boon van Brouwerij Boon was daar het beste bier, gevolgd door Oude Gueze Oud Beersel van Oud Beersel en Oud Boon van Brouwerij Boon. Delirium Tremens won brons in de categorie ‘Belgian Style Tripel.

De volledige lijst van winnaars kun je downloaden als PDF.

Overwegend Amerikaans

Het Amerikaanse World Beer Cup is een van de meest belangrijke en omvangrijke bierwedstrijden ter wereld. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door The Brewers Association, de Amerikaanse belangenvereniging voor de daar in groten getale aanwezige microbrouwerijen. De wedstrijd is dan ook overwegend Amerikaans, slechts 28 procent van de deelnemende bieren kwamen elders vandaan.

IPA populairst

Toch zijn er interessante trends te ontdekken, de inzendingen zeggen immers wat over de huidige staat van de craft beer-wereld. Zo was de meest populaire bierstijl van de wedstrijd de IPA, niet geheel onverwacht. Dit biertype is momenteel ongekend populair, en niet alleen in de VS. Deze categorie kende maar liefst 223 inzendingen van de in totaal 4754 bieren. De nummer twee bierstijl is de Amerikaanse Pale Ale, goed voor 121 inzendingen. Hout- en vatgerijpt bier was de derde meest populaire categorie met 111 inzendingen.

Comments

comments

2 thoughts on “Winnaars World Beer Cup 2014 bekend, drie keer Nederlands en vijf keer Belgisch succes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *