Verslag: Bierfestival Groningen 2014

Afgelopen weekend (vrijdag 11 en zaterdag 13 April) was het weer tijd voor het Bierfestival Groningen dat dit jaar voor de vierde keer georganiseerd werd. En ik was daar namens Biernetwerk op de vrijdagavond bij.

Bier drinken in de kerk

Met de Martinikerk hebben ze een echte top locatie want hoe mooi is het om in zo’n prachtige kerk de hele avond lekkere bieren te drinken? En ook qua oppervlakte is het een goede keuze want meer dan vijftig brouwerijen uit Nederland, België, Duitsland en Italië waren afgereisd naar het hoge noorden. Dit resulteerde in ruim 180 bieren die beschikbaar waren van de tap en uiteraard was er ook nog keuze uit een heel assortiment bieren van fles.

IMG_0487

Met zo’n overweldigend scala aan bieren is het verstandig om van te voren even een plan te maken welke bieren je zeker niet wilt vergeten te proeven. En de organisatie had van te voren ook een duidelijke plattegrond op haar facebook en site gepost. Dus een globaal programmaatje gemaakt, waar vervolgens op de avond zelf bijna helemaal niks van terecht gekomen is! Drukte, gezelligheid en vrienden met andere plannen gooiden roet in het eten, wat ook weer weinig uitmaakt want uiteindelijk zijn er genoeg lekkere en speciale bieren genuttigd.

Reuzenstart

Gewapend met het festival proefglas, fles water, uitgebreide plattegrond met alle brouwers en tapbieren begonnen we achterin de kerk met de allerlaatste brouwers op de lijst en dat waren de mannen van de reuzenbieren. Om rustig aan te beginnen kozen we voor een ReuZ Amai-Blond. Een redelijk standaard blond met een klein zuurtje maar toch goed in balans.

Thuiswedstrijd

Daarna gelijk door naar Bax Bier, de splinternieuwe brouwerij uit Groningen zelf en dat was te zien. Misschien wel de kleinste stand van het festival en slechts één bier op de tap en één op fles maar aan interesse van bezoekers geen gebrek! En dat ze bij Bax serieus zijn blijkt niet alleen uit de plannen voor een eigen brouwerij inclusief proeflokaal in Groningen, maar ook zeker uit de “Kon minder”, hun versie van een blond. Ik moest gelijk denken aan de “blond” van Emelisse want ook dit is een fris hoppig en fruitig bier dat dicht bij een IPA in de buurt komt. Met wat citroen in de smaak en slechts 5% alcohol lijkt mij dit een ideaal bier voor de zomer.

Bier of Whisky?

IMG_0486Toen was het tijd om even te muifelen bij de Muifel Brouwerij. We waren te vroeg voor een Zuster Agatha Houtgerijpt van de tap en daarom gekozen voor een Beerskey, waarbij de brouwer gelijk trots vertelde over dit whiskybier. Dat het niet een bestaand bier is wat gerijpt is op whiskyvaten maar een op zichzelf staand bier gebrouwen van whiskymout. Dat heeft een stevige gerookte turfgeur en -smaak tot gevolg heeft, erg uitgesproken en dus niet voor iedereen. Ik denk dat ik hier binnenkort wel een flesje van ophaal om nog eens rustig thuis van te genieten.

Porter Weizen

Altijd moeilijk om iets te kiezen wat een bier met een sterke smaak (en alcoholpercentage) op kan volgen en de Porter Weizen van Schneider Weisse viel dan ook een beetje in het niet. Ik had moeite om dit bier op waarde te schatten of misschien is het wel gewoon wat vlak. Jammer, want ik was toch best benieuwd naar deze mix van stijlen.

Double Rice IPA

Aangezien we al vlak bij de grote stand van de beertemple waren besloot ik maar even te informeren of mijn doosje Roos=Boos Schwarz IPA ook mee was gekomen wat uiteraard het geval was. En als we er toch zijn… bestellen we natuurlijk ook wat bij de heren. Mijn oog viel op de DRIPA, een Double Rice IPA van het Amerikaanse Kuhnhenn Brewing Company. Nu waren mijn eerdere ervaringen met rijstbier niet echt een succes, toch was ik benieuwd naar deze combinatie. Gelukkig maar! Erg licht van kleur en een sterke heerlijke geur van hop en tropisch fruit. Een stevige double IPA met veel citrus in smaak. Een topper wat mij betreft!

Lente Ganzen

Door naar één van de kleinste (de kleinste?) brouwerijen van Nederland, De Gulzige Gans uit Coevorden. Tegenwoordig is de ene brouwerij nog hipper dan de andere, de ene huisstijl nog strakker dan de ander. Hoe anders is dat bij De Gulzige Gans. Op de kleine stand een paar, je raadt het al, ganzen. En de tekeningen op de etiketten lijken zo uit een kinderboek te komen. Het maakt de bezoekers allemaal niks uit want er staat een behoorlijke rij, waarvan opvallend veel kiezen voor de Spring In’t Veld, hun tarwe-lentebier. En als er één bier is die het lentegevoel in je boven kan brengen is het deze wel, lichte kruiden en een bloemige smaak en nasmaak. Goed geslaagd wat mij betreft en wie heeft er nu een hippe huisstijl nodig als je bieren dik in orde zijn?

Zure Angst

IMG_0495Een bezoek aan een goed bierfestival is niet compleet zonder een bezoekje van De Molen. Maar dan moet je wel goed opletten dat je het juiste bier bestelt! Iets wat ik niet deed dus. Als ik even beter had opgelet had ik kunnen weten dat Angst & Beven een zuur uitgevallen bier is. Iets waar ik doorgaans niet echt blij van wordt. En ook deze complexe mix van een soort van landbier en een porter ging mij snel tegenstaan. Jammer.

Hete Uil!

Bij het Uiltje mochten we door middel van een miniglas kennis maken met de Pepperspray: een porter, maar dan met de heetste peper die er is. Ieders tolerantie voor pepers is weer anders maar na één klein slokje van dit proefde ik niks meer, ik kan er dus ook niks anders over zeggen dan dat het scherp is. En dat ik het nut van dit bier niet zo zie. Maar snel een Ransuil – Ancient Age Barrel Age (imperial stout) besteld en dat beviel zoals verwacht stukken beter. Al moet ik zeggen dat ik dit soort bieren liever thuis nuttig waar ik er rustig een halve avond van kan genieten.

Tijdnood

Tijdens dit bier werd er omgeroepen dat het laatste bier getapt was, en dat kwam best als een verrassing. Door de gemoedelijke sfeer, praatgrage brouwers en een aantal heerlijke bieren vloog de tijd natuurlijk voorbij. Één ding is mij wel duidelijk geworden over het Bierfestival Groningen en dat is dus dat het niet voor niks twee dagen duurt. Je kunt maar zoveel proberen op een avond en met een line up als deze had ik toch behoorlijk het gevoel dat ik nog erg veel gemist heb. Zo was ik nog graag even bij de Italianen van White Pony langs geweest en ook een bezoek aan Het Vliegende Paard stond nog op de verlanglijst. Volgend jaar een passe partout dus. Desalniettemin een zeer geslaagde avond!

En nu kwamen wij al tijd te kort maar er was ook nog de mogelijkheid voor het volgen van masterclasses, superleuk natuurlijk maar alleen als je meerdere dagdelen bezoekt. Ook dit jaar waren er weer verschillende brouwwedstrijden waarvan hier de uitslagen:

Amateurbrouwwedstrijd ‘Bock met karakter’:
1. Johannes Brandsma
2. Marco Attema
3. Sander Jochems
4. Rene KoopProfessionele brouwwedstrijd

‘Het lekkerste Lentebier’:
1. Brouwerij Jopen Beer
2. Brands Lentebock
3. Breugem BrouwerijProfessionele brouwwedstrijd

‘De beste en lekkerste Tripel’:
1. Brouwerij Rodenburg
2. AmBassadeur
3. Brouwerij Breugem en Texelse

BierbrouwerijBier- en spijswedstrijd:
1. Het Feithhuis
2. Jopenkerk
3. Kims Bierproeverijen

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *