Zelf Saison brouwen: aan de slag met een fatsoenlijk startpakket
Al zeker een jaar loop ik met de wens om ook zelf eens te brouwen. Er zijn hiervoor verschillende manieren maar ik wil toch in de buurt komen van het echte werk. Zelf schroten en de ingrediënten zelf toevoegen in plaats van een siroop of een basis brouwpakket die vrij gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij bepaalde winkels.
Het begint natuurlijk met alle apparatuur en benodigdheden. Als dit allemaal is aangeschaft kan het zoeken naar een goed recept de volgende stap zijn. Ik heb gekozen voor een compleet pakket waarbij alle ingrediënten los en al in de goede hoeveelheid aanwezig zijn om 20 liter bier te brouwen. Het voordeel van dit pakket is dat er ook echt een mooi stappenplan in zit. Hierdoor weet je precies wat wanneer moet gebeuren.
Het te brouwen bier is een Belgische Saison. Voordat je daadwerkelijk begint is het belangrijk om echt alles goed schoon te maken. Niet leuk maar wel noodzakelijk! Zonde als het bier mislukt omdat niet alles goed gereinigd is.
Stappenplan
1. Mout schroten
Het schroten van de mout zorgt ervoor dat de korrel openbreekt.
2. Maischen
Maischen zorgt ervoor dat de eiwitten het werk kunnen doen om uiteindelijk te zorgen voor (on)vergistbare suikers.
3. Filteren
3. Door het te filteren wordt de bostel (het mout wat verwarmd is) van het wort (het vocht wat overblijft) gescheiden.
4. Wort koken
Nu is het tijd om de wort te koken. In deze stap wordt en tweemaal hop toegevoegd. Eenmaal vrij aan het begin van het koken en eenmaal kort voor het einde van de kooktijd.
5. Afkoelen
5. Het is nu zaak om de wort zo snel mogelijk te laten afkoelen. Dit voorkomt infecties. Dit gebeurt hier met een plaatkoeler.
6. Giststarter toevoegen
De giststarter is al aangemaakt en wordt in deze stap toegevoegd
7. Wachten
Het wacht is nu begonnen. Het waterslot beweegt dus dit betekent dat er “leven” in het brouwsel zit.