De keuzes van een café-eigenaar

Keuze speciaalbier

Het is niet gemakkelijk als je in deze tegenwoordige tijd een keuze moet maken voor de juiste bieren op je bierkaart. Hou je van licht, donker, zwaar, kruidig, zoet enzv. Je kunt je vrienden volgen op Untappd of Beerbuddy en nog meer van deze media. Vele mooi bieren passeren en worden vaak hoog gewaardeerd.  Ik ben al groot fan van de trappistenbieren en we hebben er negen verschillende op de kaart staan maar het is me nog niet gelukt de Spencer te scoren. De amerikaan komt maar mondjesmaat over de plas en dus is het moeilijk om dit aan onze gasten te kunnen aanbieden. Ik heb hem zelf nog niet geproefd dus kan over de smaak niets vertellen.

Brouwerij ’t Anker in Mechelen hebben de mooie Carolus bieren. De Classic, de Tripel, de Ambrio en de Hopsinjoor. Ook de Maneblusser, het stadsbier van Mechelen zelf staat op de kaart. En daarnaast, ieder jaar op de 24e februari, geboortedag van keizer Karel komt de “Cuvee van de Keizer” uit. We hebben de rode en de blauwe Cuvee. Dit tot grote tevredenheid van steeds meer liefhebbers. Onze gasten zijn op zoek naar pareltjes.

En dan zijn er de Leffe’s, Grimbergen, Duvel, Konink, Rosé, Krieken en fruitbieren. Ook nog de Witte La Trappe en de Hoegaarden en een bok op de tap.  Dan heb je al een leuke keuze voor een liefhebber. Maar wat moet je nu nog toevoegen. De Karmeliet Tripel? Een geweldig lekker blond 3 granenbier uit Dendermond. Zou mogen van mij. Maar ja, dat is er nog maar één. Of de bieren van microbrouwerij Urthel. De Samaranth, de Saisonniére en de Hop-it. Alle drie heerlijke bieren.

't Pannehuske bij avondEigenlijk zit ik met een luxeprobleem. Er is zoveel lekkers om van te genieten. Ik wil de mooiste bieren op de kaart. Ik wil bierliefhebbers pleasen.
Wie gaat mij vertellen wat wijs is. Wie weet mij te overtuigen wat er op onze bierkaart moet. Ik ben benieuwd.

Wil Nouws is eigenaar van Herberg ’t Pannehûske in Zundert. Jawel, waar de “Zundert Trappist” vandaan komt.
Naast biercafé ook restaurant en populaire fietsrustplek in de bossen van landgoed Wallesteijn.

 

 

Comments

comments

3 thoughts on “De keuzes van een café-eigenaar”

  1. Tom says:

    Ga voor een mooi basis assortiment, een goede pils, weizen/wit, blond, sterk blond, donker en sterk donker (met la trappe heb je dit bv allemaal te pakken in een deal met Bavaria) aangevuld met een wissellijst. Niet ongewoon is een lijst van 10 bieren die ieder seizoen en zelfs iedere maand wisselen of tot ze “op” zijn. Dit geeft de normale bier drinker en echte bier liefhebber genoeg keus met minimale overhead. Maak een leuk lijstje via bier liefhebbers en ga naar het bier paradijs in meer bv.

  2. jo says:

    eens met Tom. dit basis assortiment wat U heeft is gewoon super. je kan niet alles op de kaart hebben, dus een wisselend op=op assortiment is heel leuk. zo kun je ook je minder vaste klanten laten terugkomen, om weer een nieuw bier te ontdekken.

  3. Frunk says:

    Ik vind de bieren die je noemt allen mooi en smaakvol. Lijkt me een zeer goede basis. Maar je zegt dat je de bierliefhebber wilt pleasen… Ik denk dat je dan meer verrassende bieren moet proberen te verkopen. Dus bieren die je niet op iedere hoek van de straat kunt krijgen. Lastige hieraan is vaak de verkrijgbaarheid. Er zijn ontzettend veel microbrouwerijen die een bier brouwen wat (in mijn optiek) veel smaakvoller is dan de meeste ‘bekende’ bieren. Nadeel is dat je dit bier niet altijd zomaar via je trouwe leverancier kan bestellen. Een oplossing is om een constant wisselend aanbod te hebben. Dus geen bierkaart met bijvoorbeeld 55 bieren. Maar bijvoorbeeld 30 bieren die je altijd in huis hebt en nog eens 20 tot 30 wisselende bieren. Als je hier goede verkoop skills aan kunt koppelen kun je het aantal herhaalbezoeken van de echte bierliefhebber ook vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *