Verslag: 6e Noordelijk Speciaalbierfestival

foto 2 (1)Dit jaar was alweer de 6e editie van het Noordelijk Speciaalbierfestival. Inmiddels het kleine broertje van het Bierfestival Groningen want in tegenstelling tot het grote bierfestijn in de Martini kerk is dit een kleinschalig festival. Met slechts 10 aanwezige brouwers en gehouden in een zaal van Het Heerenhuis gaat PINT met dit evenement echt voor de gezelligheid, intimiteit en persoonlijke sfeer. De brouwerijen komen veelal uit het Noorden (Noord-Oosten) van het land en er stond een mooie mix van de iets meer gevestigde namen als jonge brouwers.

Voor mij was dit de 1e keer dat ik het festival bezocht, en als je het andere Groningse festival gewend bent dan lijkt het maar erg klein bij het binnentreden. Maar goed, er staan 10 verschillende brouwers die in totaal meer dan 30 bieren hebben mee gebracht. Meer dan genoeg lijkt mij en heerlijk overzichtelijk.

Zoals verstandig is met het proeven van verschillende bieren op een avond wou ik beginnen met de lage alcoholhoudende bieren, en daar was het programmaboekje ook weer een mooie hulp bij want daar stonden alle bieren in op volgorde qua alcohol percentage.

Gember, Pompoen en Rabarber

foto 1 (1)

Freshhops 2014

Ondanks dat de brouwer op fietsafstand van mij woont had ik nog niet het genoegen gehad iets te proven van de Wildervanker Brouwerij, dus een mooie gelegenheid om daar verandering in te brengen. Zij hebben naast een Blond en Porter ook een gember bier en daar was ik nog het meest nieuwsgierig naar. Ondanks het totaal doodslaan (door het te natte glas?) en de iets te warme temperatuur van het bier proefde ik toch een lekker gekruid drankje dat ongetwijfeld ook lekker fris is als wat kouder is. Ik koop er in ieder geval binnenkort wel een flesje van.

Dat het bockbier seizoen in volle gang is was duidelijk te zien, 7 van de 10 brouwerijen hadden dit seizoensbier mee genomen. Maar het was een ander soort seizoensbier wat mijn aandacht trok, het pompoenbier van Brouwerij Hommeles. In Nederland is het pompoenbier nog niet echt doorgedrongen maar dat zal de komende jaren waarschijnlijk steeds meer veranderen. De Papoen van Hommeles is in ieder geval een bier wat goed bij mij in de smaak viel. De geur van speculaas kruiden valt gelijk op en ook de smaak is lekker kruidig met een klein bittertje en zuurtje op het eind.

Ik bleef nog even bij de frisse bieren met de Fresh Hops 2014 van Eanske. Volgens untappd een Imperial Pale Ale maar ik verwachtte een India Pale Ale en dat is de Fresh Hops 2014 niet. Wel een fris bier met rabarber in de geur en smaak maar dan niet zuur maar zoet. Maar met zeer weinig hopbitterheid en een wat dun mondgevoel, ik was er niet weg van.

Er komt rook uit oma’s pruim?

De jongens van Bax Bier houden wel van een schuin grapje blijkbaar en noemden hun Bockbier Oma’s Pruim Oude Bok, een bockbier die net even anders is dan de traditionele bockbieren en is dus gebrouwen met pruimen. Ook maakten ze er een limited edition van met wat rookmout gebrouwen en die hadden ze uiteraard meegenomen naar het festival. Het rokerige voegt echt wat toe aan Oma’s Pruim, het overstemd de originele smaak van het bier niet maar is subtiel aanwezig. Een mooi bier!

IPA

Van de ruim 30 bieren waren er maar 4 IPA’s te vinden op het festival, en ik maar denken dat de IPA het meest populaire bier van dit moment is. Maar goed tijd om wat IPA’s te proeven. Eerst maar weer naar Hommeles voor hun Hopdonder, volgens het infoboekje een Farmhouse India Pale Ale. Hoe je het ook wilt noemen, dit is een uitstekende IPA. Een hele mooie balans van fruitigheid, kruidigheid en hopbitterheid die lekker lang blijft hangen.

Ook goed, maar net iets minder volgens mij, was de Double Trouble van de Kleine Beer Brouwerij. Een double IPA met wat karamel in de smaak en een iets mindere fruitige hopbitterheid.

“Zware jongens”

Dat het geen festival van de extreme bieren is blijkt wel uit het lijstje waar de Tripel van Momeriete bovenaan prijkt als het bier met het hoogste alcohol percentage. Maar goed er zijn altijd wel wat zware jongens te vinden en dat zijn goede bieren om tegen het einde van te genieten. Als aflsuiters koos ik voor de Molotov van Hommeles, een Rusian Imperial Stout met gebruikelijke tonen van pure chocolade en koffie maar ook wat alcohol. En de Winterse Arn van, jawel, Bierbrouwerij De Arn. Een lekkere kruidige winterwarmer met drop en zoethout in de smaak.

Tegen deze tijd dronken wij onze bieren trouwens op in de gang, in de zaal ontstond na achten een gezellige drukte waardoor het door de bijna zomerse temperaturen buiten (er zaten zelfs mensen op het terras de hele avond) binnen inmiddels behoorlijk zweten was. Maar goed niemand verwacht deze temperaturen dan ook op de 1e november. Voor de rest was een zeer aangenaam festival waar we volgend jaar zeker weer bij zullen zijn. Voor mij was trouwens Brouwerij Hommels de ontdekkking van de avond!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *