Recensie: Brewdog Hardcore IPA

“This is an extreme beer rollercoaster for freaks, gypsies and international chess superstars.”

BrewDog_Hardcore_IPA1Hoppa! Dat is een mooie binnenkomer natuurlijk, niemand anders dan Brewdog kan dit soort uitspraken op hun flesjes zetten.  Wij van BierNetwerk houden wel van flink gehopte bieren. En Brewdog is wat ons betreft daar behoorlijk ‘leading’ in. Soms gaan ze wellicht iets te ver? Niet als je het aan mij vraagt, hoe meer hop hoe beter!

Punk IPA is mijn favoriet en de perfecte vervanger voor een goede pils. Nu staat er al enkele maanden de Hardcore IPA in mijn bierkelder. Explicit Imperial Ale luidt de ondertitel. Ik verwacht een flink zwaar bier en heb daarom dit bier een tijdje laten staan voor een geschikt moment te vinden om hun te drinken.

Hops!

Bij het openen van het flesje komt de geur van hop je al tegemoet, bitterheid, fruitigheid maar ook prikkelend in de geur.
De Hardcore IPA is een ware Hopbom! Zwaar bitter door de drie soorten hop die zijn gebruikt tijdens het brouwen. Columbus, Centennial en Simcoe hop. Ook tijdens het ‘dry-hopping’ zijn deze drie hopsoorten gebruikt.
Als graan is er gekozen voor de Maris Otter, een graansoort dat in Engeland in de winter groeit. Hierdoor krijgt het bier naast de enorme bitterheid ook een flink zwaarvolle smaak mee. Waardoor het een kruising is tussen een Dubbel IPA en een Strong Ale. Brewdog noemt het een Imperial Ale, wellicht goed omschreven!
Met een alcoholpercentage van 9,2% (de oude variant met het lichtblauw label en zwarte letters had trouwens 9,0%) is het zeker geen vlotte weg drinker.

Oordeel

Hardcore IPA is een heerlijke Imperial IPA die erg bitter is. Je moet hier dus echt van houden anders kun je dit bier gerust overslaan. Door het hoge alcoholpercentage en de grote hoeveelheid aan graan heeft het bier ook wel een caramelachtige smaak die erg mooi uitvloeit in combinatie met de bitterheid. Het is wel een bier die je lang daarna nog na proeft. Ik vind dit heerlijk! Ondanks dat het bier vrij extreem is gaat het nergens te ver en is de balans nog steeds mooi vindbaar.

Brewdog’s Hardcore IPA is terecht een van de basisbieren van Brewdog. We love Hops!

harcoreipa

Comments

comments

One thought on “Recensie: Brewdog Hardcore IPA”

  1. Pingback: Recensie: I Hardcore You - Brewdog & Mikkeller - BierNetwerk
  2. Trackback: Recensie: I Hardcore You - Brewdog & Mikkeller - BierNetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *