Recensie: I Hardcore You – Brewdog & Mikkeller

IMG_1381

In onze recensie over de Double IPA van ’t IJ en de Molen kwam de term al naar voren; collaboration brew. Twee biermakers slaan de handen ineen bij het brouwen van een nieuw bier. De eigenzinnige heren van Brewdog en Mikkeller geven met het bier I Hardcore You aan deze term een geheel eigen draai.

Het is natuurlijk ook een gedroomde samenwerking. Beide biermerken staan vooral bekend om hun zeer bijzondere brouwsels. Loeihoge alcoholpercentages, dikke structuur, vreemde smaakcombinaties, allemaal eigenschappen die je terugvindt in hun bieren. Maar wat levert dan zo’n samenwerking op?

Mengen

Een klassieke collaboration brew werkt, buiten het brouwproces om, vrij simpel. Beide brouwers steken de koppen bij elkaar en komen tot een nieuw biertje. Voor Brewdog en Mikkeller was dit waarschijnlijk niet spannend genoeg, dus gooiden ze het over een heel andere boeg. Ze besloten hun bieren namelijk te mengen.

Voor dit mengproces kozen ze twee bieren. Van Brewdog gebruikten ze de Hardcore IPA, een zwaar gehopte IPA met een alcoholpercentage van 9,2 procent. Het bier van Mikkeller dat erbij ging is de I Beat You, een Double IPA van 9,7 procent. De naam van het nieuwe bier is dus simpelweg een samensmelting van de twee gebruikte bieren.

Simpel?

Twee bieren bij elkaar gieten en dit als een nieuw bier verkopen klinkt natuurlijk wel wat simpel. Zeker voor brouwers met een dergelijke reputatie. Dat is gelukkig ook niet het enige wat de heren deden.

Na het mengproces pasten de brouwers namelijk nog tweemaal de dry hop-techniek toe op I Hardcore You. Doordat dit ook al met de oorspronkelijke bieren is gebeurd komt het aantal keren dryhoppen op vier keer. Maar dit zou net zo goed zes keer kunnen zijn, aldus de website van Brewdog.

Resultaat

Maar goed, wat levert dit nu uiteindelijk op? I Hardcore You is een Double IPA met een alcoholpercentage van 9,5 procent. Ons exemplaar kwam uit de tap van Brewdog Stockholm, maar het bier is uiteraard ook gewoon op de fles verkrijgbaar. Helaas wel in een gelimiteerde oplage.

Het etiket van het bier deelt zijn ontwerp met een aantal producten van Mikkeller. Het bevat een simpel tekeningetje van een stel dat onder een boom van een glas bier(?) geniet. Natuurlijk ontbreekt ook de naam niet van het bier en de beide logo’s van de brouwerijen. De kleur is zacht groen.

Het belangrijkste

Terug naar de inhoud. In het glas is I Hardcore You amberkleurig. Het heeft ondanks dat het uit de tap kwam een beperkte schuimkraag. Dit is vermoedelijk te wijten aan het hoge alcoholpercentage. De geur is, zoals je kunt verwachten met al dat dryhoppen, een explosie van hop. Ook ruiken we een vleugje honing en wat bloemen.

De smaak is overduidelijk die van een echte Double IPA, heel veel hop dus. Het bier smaakt erg fruitig met verschillende tonen van citrusvruchten, maar ook proeven we wat mango en lychee. Aan het eind is er de licht bittere afdronk. Het is daarmee wat zoeter dan Brewdog’s Hardcore IPA.

T1_8d528bad01243013c708cda00c991e6b_91285Conclusie

I Hardcore You is een heerlijk bier. Het is wellicht wat minder heftig dan je zou verwachten van een samenwerking tussen deze twee brouwers. Toch zijn we daar niet echt rouwig om. Met name Mikkeller heeft soms de neiging wat door te slaan in het extreme. Het resultaat is nu gewoon een hele goede Double IPA en daar is echt niks mis mee. We verheugen ons al op de volgende samenwerking.

Brouwerij: Brewdog & Mikkeller
Soort: Imperial IPA/Double IPA
Alcoholpercentage: 9.5 procent
Ingredienten: water, mout, hop (Centennial, Columbus, Simcoe)

[kkstarratings]

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *