Recensie: Brouwerij ’t IJ & De Molen – Double IPA

Brouwerij 't IJ en brouwerij de Molen DIPACollaboration Brew, ze noemen ze het vanuit Amerika overgewaaid concept waarin twee of meerdere brouwerijen samenwerken aan een bier. Het wil niet altijd zeggen dat het iets bijzonders oplevert overigens. Het klinkt leuk maar soms lijkt het meer een verkooptruc dan daadwerkelijk een mooi bier. Vaak zijn het eenmalige brouwsels, dit betekent dus weer exclusiviteit en daar zijn de Amerikanen zo dol op. Wij Nederlanders blijkbaar ook, want collaboration brews vinden hier ook steeds vaker plaats. Persoonlijk vind ik het een leuk idee om zo wat vernieuwende combinaties te kunnen proeven.

Twee van de bekendere speciaalbier brouwerijen in Nederland, Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam en Brouwerij De Molen uit Bodegraven hebben onlangs samen in Amsterdam een Double IPA gebrouwen.

Double IPA

Het verschil tussen een Double IPA en een normale IPA is de nog grotere hoeveelheid hop dat aan het bier is toegevoegd, daarnaast ligt het alcoholpercentage vaak wat hoger. Een normale IPA zit tussen de 6% en 7,5%. deze Double IPA heeft een alcoholpercentage van 9%.
Het Etiket is goed bedacht, de ruit zoals we hem kennen bij alle bieren van ’t IJ met de bekende tekst en ingrediënten zoals we gewend zijn bij De Molen. Ontzettend simpel maar prachtig doeltreffend.

Aroma en Smaak

Bij het openen van het fles is gelijk de hoeveelheid hop duidelijk, de fruitige citrus aroma’s komen je al tegemoet nog voordat je het in je glas hebt geschonken. Het bier oogt mooi oranje van kleur en kenmerkt zich door een matige schuimlaag. Goed gebrouwen dus. Voor de Double IPA is er gekozen voor voor de grote Amerikaanse hoppen, Amarillo, Columbus en Cascade.

Wat meteen opvalt tijdens het proeven, is dat dit geen hopbom is. De hop blijft niet nog drie uur lang in je mond hangen zoals je wel eens bij bieren van BrewDog hebt. Deze DIPA is erg fris, ik proef veel citrus, grapefruit, mandarijn en andere citrus vruchten. Het bier is niet te uitgesproken en goed in balans. Een mooi zomerbier wil ik bijna zeggen. Die frisheid kan ik wel waarderen tussen alle zwaar gehopte bieren is er dit een die zich wel onderscheid van de rest. De Molen is vaak van de extremere bieren waar Brouwerij ’t IJ het liefst wat meer gedoseerd doet. Duidelijk is dat beiden brouwerijen ieder zijn aandeel heeft gehad in dit bier.

Conclusie

Dit is een prima collaboration geworden! Het beste van beide brouwerijen in een mooi gehopt bier waar we deze zomer wel mee doorkomen!

Brouwerij ’t IJ / De Molen – Double IPA is vanaf nu verkrijgbaar via Het Biermoment

foto 1 (1)

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: Brouwerij ’t IJ & De Molen – Double IPA”

  1. Pingback: Recensie: I Hardcore You - Brewdog & Mikkeller - BierNetwerk
  2. Trackback: Recensie: I Hardcore You - Brewdog & Mikkeller - BierNetwerk
  3. Pingback: Recensie: Barley Wine – ’t IJ | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd
  4. Trackback: Recensie: Barley Wine – ’t IJ | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *