Recensie: Columbus (Brouwerij ’t IJ)

Columbus_close-up

De speciaalbierwereld is vaak redelijk overzichtelijk. Brouwsels vallen vaak netjes binnen genres, ondanks alle extra invloeden of avontuurlijke zijsprongetjes. Toch kom je soms een bier tegen dat echt afwijkt van alles dat je kent en daardoor zich maar moeilijk laat categoriseren. Columbus van de Amsterdamse Brouwerij ‘t IJ is er zo een. Het is een ‘zwaar speciaalbier’ met een donker-ambere kleur, maar echt een label kun je er niet op plakken. Het is in ieder geval ongepasteuriseerd en ongefilterd, zoals alle bieren van deze makers. Columbus is de zware jongen van het stel en in ieder geval van hun normale assortiment wat alcoholpercentage hun meest krachtige bier.

Volgens Ratebeer is het bier een ‘Belgian Strong Ale’, maar eigenlijk klopt die benaming natuurlijk maar half. Ten eerste is het bier geen Belg, en ten tweede is een strong ale wel erg algemeen. Met het bier zelf is in ieder geval bijzonder weinig mis. Sterker nog: het bier verraste me erg positief. Om met dat uiterlijk te beginnen: het flesje is zoals we kennen van ‘t IJ: netjes, met een kwalitatief mooi etiket en de bekende struisvogel voorop. Eenmaal ingeschonken blijft de crème-witte schuimkraag mooi staan en dat geeft het bier samen met het donker-ambere kleurtje het geheel een stevige impressie. This beer is not to mess with.

De geur is in eerste instantie zoet, rijp fruit. Verse aardbeien, maar ook wat perzik en appel komen naar boven. Dat alles op een bedje van gemout graan. Het alcoholpercentage bedraagt een volle 9 procent, maar dat ruik je eigenlijk nauwelijks. De smaak begint op hetzelfde palet als de geur: dat van het zoetige fruit. Maar in tegenstelling tot de geur evolueert die al snel naar een stevige moutsmaak en wat Belgisch gist. De alcohol is duidelijk aanwezig, maar overheerst niet. Na enkele seconde wacht de verrassend bittere finale.

Eigen smoel

Die hoppige, droge nasmaak na die fruitige binnenkomer geeft het bier echt een eigen smoel en zorgt voor de juiste balans. Er gebeurt wat in je mond, en daarin verschilt het brouwsel van veel soortgelijke ‘Belgian Strong Ales’ (om dat etiket toch maar te gebruiken), die vaak redelijk veilig in het zoetige blijven hangen. Columbus is een ecologisch gebrouwen bier en vind je dus naast de bekende bieradressen in bijvoorbeeld de Ecoplaza, Marqt en vergelijkbare winkels. Een aanrader voor wie eens een sterk, fruitig bier wil, met een verrassende twist op het einde.

Volg Raymond Luijbregts via 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *