Recensie: Jaapie – Kaapse Brouwers

Kaapse Jaapie

Rotterdam: de Maas, grote schepen, de haven en de indrukwekkende skyline. Met al die woeste havenarbeiders een prima plek voor een brouwerij zul je denken. Toch ontbrak het de stad tot voor kort aan leuke brouwerijen, op de Pelgrim na dan. Gelukkig zijn daar nu de Kaapse Brouwers bijgekomen die binnenkort hun eigen toko openen in een loods in Katendrecht.

De Kaapse Brouwers is een erg jong biermerk dat, zoals ze zelf zeggen, de ‘nieuwe stijl’ hanteren. Dit betekent dat ze niet kiezen voor de standaard pils, dubbels en tripels, maar gaan voor pale ales, ipa’s en stouts. Helemaal niks mis mee dus.

De mannen achter de Kaapse Brouwers zijn Tsjomme Zijlstra brouwer Daan Kemp. Zijlstra is eigenaar van het Rotterdamse biercafé Boudewijn en Zijlstra is bedrijfsleider bij Proeflokaal Reijngoud, kortom met de bierkennis zit het dus wel goed. Bij het brouwen worden ze bovendien bijgestaan door Menno Olivier en John Brus, bekend van brouwerij De Molen.

De Kaapse bieren

Het assortiment van de heren bestaat op dit moment uit drie bieren. Kaapse Jaapie (Imperial Red Ale), Kaapse Harrie (Saison) en Kaapse Karel (Bitter). Er waren in het verleden ook nog andere bieren, maar die zijn op het moment niet leverbaar.  Wel staat er genoeg op stapel voor de toekomst, waaronder ook een aantal barrel aged-exemplaren.

Kaapse Jaapie

In deze recensie kies ik voor de zwaarste van het drietal, Jaapie. Dit is, zoals ik hierboven al noemde, een Imperial Red Ale. Het bier heeft een alcoholpercentage van 10,1 procent, geen snelle wegdrinker dus.

Alle bieren van de Kaapse Brouwers hebben hetzelfde strak ontwerp etiket waarbij alleen de kleur verschilt. Dat van Jaapie is oranje van kleur en vermeldt naast de naam van het bier ook de ingrediënten en de aanbevolen drinktemperatuur (8 graden). Opvallend is dat er precies staat welke hopsoorten de brouwerij gebruikt heeft, namelijk chinook, columbus, citra, amarillo en cascade. Dit heb ik nog niet vaak op een etiket teruggezien.

Bij het inschenken valt meteen op dat het bier vrijwel geen schuimkraag heeft. Dit had niet te maken met mijn manier van schenken, maar op Untappd las ik dat andere drinkers hier ook last van hadden. Het bier heeft een roodbruine, bijna karamelachtige kleur. Verder is het wat troebel van structuur.

Geur en smaak

De geur van het bier is onmiskenbaar dat van hop. Het ruikt erg fruitig, met tonen van citrusfruit en dan met name grapefruit. Het doet veel denken aan bijvoorbeeld een double ipa. Ook de smaak doet hier trouwens aan denken. Allereerst proef je de frisse smaak van citroen die overgaat in wat karamel en vooral grapefruit. De afdronk is net als bij een ipa vrij bitter. Toch viel de smaak mij wat tegen, met name de complexiteit. Voor zo’n zwaar type bier komt hij wat vlak over.

Conclusie

Jaapie is beslist een goede start voor de Kaapse Brouwers. Het is een gedurfde keuze en dat kan ik als bierliefhebber alleen maar waarderen. Het bier kan echter nog wel wat finetuning gebruiken. Toch heb ik alle vertrouwen in de nieuwe Rotterdamse brouwerij en ben ik erg benieuwd naar de bijzondere bieren die zij nog gaan uitbrengen. Ook hun toekomstige proeflokaal wordt vast een bezoek waard.

Brouwerij: Kaapse Brouwers
Soort: Imperial Red Ale
Alcoholpercentage: 10.1%
Ingrediënten: Water, mout, hop, gist

[kkstarratings]

Comments

comments

One thought on “Recensie: Jaapie – Kaapse Brouwers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *