Recensie: Jopen – Sumatra IPA
![](http://biernetwerk.nl/wp-content/uploads/2016/01/Jopen-Sumatra-IPA-638x368.jpg)
Het gebruik van koffie in zware donkere bieren zoals stouts en porters is niet echt bijzonder meer, denk aan bieren als de Beer Geek Breakfast van Mikkeller of de Espresso Stout van Emelisse. Een IPA met koffie is echter veel zeldzamer. Voor hun nieuwste limited edition combineerde Jopen een IPA met de Sumatra-koffiebonen van Brandmeester’s, het resultaat: de Sumatra IPA.
Neus: citrus, koffie, passievrucht, hars
Smaak: citrus, hopbitter, koffiebonen, mokka
Mondgevoel: zacht, fris, fruitig, koffiebitter in afdronk
Conclusie:
Het is toch wat vreemd, een amberkleurig bier met een flinke dosis koffie in de afdronk. De Sumatra IPA is beslist een knap gebrouwen bier, maar je voelt ‘m al aankomen, met een hoog gimmickgehalte. Je pakt een IPA als je toe bent aan een flinke dosis hop: citrusfruit, wat mango, passievrucht, hars en een bittere afdronk. De koffiebonen verstoren die frisheid eigenlijk. De Sumatra IPA begint als een Mooie Nel, maar eindigt met een mokka-achtige koffiebitter. Een leuke ervaring, maar wat ons betreft is bijvoorbeeld een stout met koffie een mooiere combinatie.