Recensie: Mikkeller Beer Geek Breakfast

MikkellerBreakfast Stout, het idee vind ik eerlijk gezegd wat opmerkelijk. Een bier dat gebrouwen wordt om eventueel te nuttigen tijdens je ontbijt. Het idee gaat misschien wat ver of je moet zwaar bierverslaafd zijn. Ik drink ’s morgens bij mijn boterham met hagelslag toch net iets liever een kop koffie. Toch is de Breakfast Stout een bier die de kop koffie prima zou kunnen vervangen, eigenlijk een eng idee om op de vroege zondagochtend bij je boterhammetje en je glas vers geperste sinaasappelsap ook nog een Stoutje te drinken.
Als we op zoek gaan naar de oorsprong van de Breakfast Stout dan komen we al vrij snel bij de Kentucky Breakfast Stout van Founders terecht. De Breakfast Stout staat vooral bekend als een Coffee Stout, een Imperial Stout gebrouwen met koffie en een flinke hoeveelheid aan geroosterde mout.

De Deense brouwer Mikkeller heeft in hun Beer Geek serie ook een Breakfast Stout zitten, namelijk de Mikkler Beer Geek Breakfast. Mikkeller, eigenlijk een soort van nomadenbrouwers hebben deze Stout gebrouwen in Noorwegen bij hun collega brouwers van Lervig Aktiebryggeri maar wordt ook nog wel eens gebrouwen bij Nøgne Ø.
Mikkeller, die pas sinds 2006 actief aan het brouwen is, staat bekend als een van de meest gerenommeerde nieuwe bierbrouwers van Europa.

Koffie

Bij het uitschenken van het bier in het glas is het gelijk duidelijk dat we hier met een echte koffiestout te maken hebben. De geur van koffiebonen komt je gelijk tegemoet. Het bier heeft een mooie donkerbruine schuimkraag zoals een echte Imperial Stout hoort te hebben. Het bier is dik, zwart en romig.
Bij het proeven is het een ware koffie-bom: je proeft espressobonen, geroosterde mout, pure chocolade en mokka. Je moet wel een koffieliefhebber zijn om dit bier lekker te vinden. Toch heeft het wel een bepaalde diepgang, de bitterheid maakt ook plaats voor een klein zoetje (vanille). Gelukkig bevat het bier weinig koolzuur, dit vind ik echt een pluspunt. Soms bevat een bier teveel koolzuur wat de smaak teveel beïnvloedt.
Met een alcoholpercentage van 7,5% is het bier niet heel zwaar en drinkt het best goed weg. Toch, door de extreemheid van de koffie is het wel een bier om rustig van te genieten.10330269_10152401189036600_603326618781027592_n

Conclusie

Ben je een ‘Beer Geek’ en koffieliefhebber dan is dit echt een bier voor jou. Ondanks het enorme koffie/espresso-aroma en -smaak is het bier toch prettig in balans.
Persoonlijk drink ik hem liever in de avond dan bij het ontbijt, maar goed.. smaken verschillen!

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

 

Comments

comments

One thought on “Recensie: Mikkeller Beer Geek Breakfast”

  1. Pingback: Recensie: Billiard - Brouwerij Frontaal - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  2. Trackback: Recensie: Billiard - Brouwerij Frontaal - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *