Recensie: Billiard – Brouwerij Frontaal

foto 3

Koffiebieren! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Maar ik ben dan ook wel een koffie verslaafde, hoe sterker hoe beter. Geen melk of suiker maar een stevige espresso maak je mij blij mee, liefst een dubbele als het kan. Daarom vind ik koffiebieren ook zo lekker. En dan bedoel ik niet een Quadrupel of Stout waar door de geroosterde mout er een koffiebitterheid aan het bier wordt meegegeven, nee ik bedoel echt een bier waar koffie en/ of koffiebonen in het brouwproces mee zijn gegaan. De Kopi Loewak is een goed voorbeeld, deze duren koffiebonen werden veel gebruikt voor koffiestouts. Onder andere die van brouwerij De Molen. Ook de Beer Geek Breakfast van Mikkeller is een goed voorbeeld voor een echte koffiestout.

Brewda

Brouwerij Frontaal uit Breda is een jonge brouwerij met veel mooie ideeën voor leuke en bijzondere bieren. Frontaal heeft op dit moment drie bieren in zijn standaard assortiment zitten. Naast het brouwen organiseert de brouwerij op zaterdag 6 september zijn eerste bierfestival: Brewda. De line-up aan brouwerijen is er een om niet te mogen missen. Oa. Brouwerij De Molen, Microbrouwerij Rooie Dop, Brouwerij het Uiltje, Ramses Bier, Kaapse Brouwers en USA Beers.
Kaarten zijn in de voorverkoop met een korting te bestellen via www.brouwerijfrontaal.nl

Billiard Imperial Coffee Oatmeal Stout

We proefden van Brouwerij Frontaal al eerder de Tankard, nu is de Billiard aan de beurt.
Brouwer Roel Buckens koos ervoor om zijn koffiestout te brouwen met Oatmeal. En zo maakte hij zijn Imperial Coffee Oatmeal Stout.
Wat gelijk opvalt aan het bier in de aangename koffiegeur, dit bier zou ook prima een Breakfast stout zijn. Bij het drinken verwachte ik een enorme koffieknaller in bitterheid en smaak maar dit viel erg mee. Het bier is romig en zacht en heeft toetsen van vanille, koffie, pure chocolade en donker fruit. Het bier is niet te vol en zwaar van smaak en mooi in balans. Daarnaast bevat het bier niet teveel koolzuur, wat ik een enorm pluspunt vind tussen al die koolzuurbommen die ik de laatste tijd drink. De 10.3% alcohol valt totaal niet op bij de Billiard wat wel een beetje verraderlijk kan zijn.

Het label is net zoals alle andere bieren gemaakt door Jenna Arts . Brouwerij Frontaal zet op deze manier gelijk zijn stempel neer in stijl van labels. Top gedaan.

Conclusie

De Billiard van Brouwerij Frontaal is een heerlijke koffiestout die mooi zacht en vol van smaak is. Het bier kan zich mooi in het rijtje vergaren tussen de Beer Geeks en Kentucky Breakfast stouts. Ik zou het alleen nog mooier vinden als we dit bier volgend jaar in een Bourbon Barrel Aged variant gaan zien, dat zou helemaal smullen worden!

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

 

 

10345537_272735242917840_2225103559273325149_n

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *