Recensie: Rasputin (Disputin / Cease and Desist, Brouwerij De Molen)

De Molen Rasputin
Bieren van De Molen: over het algemeen lusten bierliefhebbers er wel pap van. De Nederlandse brouwerij brouwt bieren met een uitgesproken smaak en haalt zijn inspiratie van biertypen van over de hele wereld, maar met name uit de grote bierlanden België, Duitsland de VS en Engeland. Wat je ook van hun bieren vindt, één ding moet je ze nageven: ze zijn enorm productief. De Molen brouwt een enorme hoeveelheid soorten, zowel zelf als in samenwerking met andere brouwerijen, en brengt vrijwel wekelijks iets nieuws uit. Een vlugge blik op Ratebeer zegt genoeg: de Bodegravenaren zijn altijd op zoek naar nieuwe smaken en variaties. Overigens verdwijnt een deel daarvan al bijna weer net zo snel als het komt. Op hun eigen website staan 57 in ieder geval varianten genoemd.

De porters en stouts zijn goed vertegenwoordigd bij De Molen. De bekendste van de brouwerij is Hel & Verdoemenis, het paradepaardje en een goed voorbeeld van een zware, iets zoete imperial stout. Hun eerste imperial stout is echter deze: de Rasputin, vernoemd naar de illustere Russische gezener/adviseur van de Romanovs-tsarenfamilie. Vanwege allerlei geschillen is het bier ook verkrijgbaar onder andere namen: Disputin en Cease and Desist zijn hetzelfde bier. Met name de laatste naam zul je steeds vaker tegenkomen, sinds vorig jaar is de naam Rasputin definitief geschrapt.

De Molen brouwt het bier maar één of twee keer per jaar, in een kleine oplage. Dat maakt het bier niet goedkoop, voor een flesje betaal je bij de slijter zo rond de 4 à 5 euro.

Uiterlijk: geen verrassingen

Wat uiterlijk betreft hier geen verrassingen: zowel van het flesje als van het bier zelf weet je wat je kunt verwachten. De Molen staat niet bekend om zijn extravagante etiketdesigns, maar houdt het net als bij al zijn andere bieren bij veel wit, een logo en vooral veel informatie over ingrediënten en de kleur- en bitterheidswaarden. Dat laatste juich ik toe, dat zouden eigenlijk alle craft beer-brouwers moeten doen. Zo leert het etiket ons dat dit bier is gemaakt met pale-, cara- en chocolademout en gehopt met Premiant- en Saaz-hop.

Het bier zelf heeft wat uiterlijk betreft het typische karakter van een imperial stout: vrijwel helemaal zwart, met een door het hoge alcoholpercentage kleine, bruine schuimkraag die snel verdwijnt.

Uitgesproken zoet, iets Belgisch

De geur is uitgesproken zoet: je ruikt een combinatie van gesmolten melkchocolade, vanille en donker fruit. De neus heeft door dat laatste aspect een klein beetje een Belgisch trappistenkarakter, meer dan bij vergelijkbare bieren en meer dan bijvoorbeeld Hel & Verdoemenis.

De smaak volgt eerst hetzelfde profiel. Het bier is direct zoet in de mond. Je proeft voornamelijk zoete koffie (Hollandse koffiesnoepjes), bruine rietsuiker en melkchocolade. Het donkere fruit blijft nu meer bescheiden op de achtergrond. Geleidelijk worden die zoete smaken steeds bitterder en proef je gebrande moutsmaken gecombineerd met – heel apart – een pilsachtige hopsmaak, veroorzaakt door de Saaz-hop. Die hop neemt het vervolgens snel over van het mout en verzorgt de finale. Dat geeft het bier een wat vreemde twist, de afdronk is bijna ‘fris’ te noemen en doet ergens denken aan een pilsener.

Dunne body

Het mondgevoel van het bier is wat aan de dunne kant, zeker voor een bier met een dergelijk hoog alcoholpercentage. Door het zoete karakter voelt daardoor een beetje als verdunde stroop. Jammer, een grotere densiteit en meer romigheid had niet alleen het mondgevoel, maar ook de smaken wellicht goed gedaan.

Conclusie

Rasputin is een degelijke imperial stout die het vooral goed zal doen bij liefhebbers van uitgesproken zoet. De hopbitterheid op het einde maakt het gek genoeg nog best verfrissend ook. Het is niet een erg complex bier en met een iets subtielere zoetsmaak hadden de andere smaken wellicht wat meer kans gehad. Ook had de body wat voller mogen zijn. De smaken die wel overeind blijven knetteren echter lekker in je mond, zoals we van De Molen doorgaans gewend zijn.

Brouwerij: De Molen
Soort: Imperial Stout
Ingrediënten: water, palemout, chocolademout, caramout, premiant-hop, saaz-hop, gist
Alcoholpercentage: 10,4 procent

[kkstarratings]

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

Comments

comments

One thought on “Recensie: Rasputin (Disputin / Cease and Desist, Brouwerij De Molen)”

  1. Pingback: Brewdog lanceert twee nieuwe 'crowdsourced' bieren: Hello My Name Is Päivi en #Mashtag 2014 - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  2. Trackback: Brewdog lanceert twee nieuwe 'crowdsourced' bieren: Hello My Name Is Päivi en #Mashtag 2014 - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *