Recensie: Vedett Extra Ordinary IPA

2014-05-08 20.23.22

Vedett is de hippe brouwerij uit de Duvel Moortgat stal. Of in ieder geval lijkt deze tak zich te richten op de moderne bierdrinkende mens die niet zo nodig een traditioneel speciaalbier hoeft maar net zo lief een bier van deze tijd heeft met een strak etiket en een eigen smoel qua uitstraling. Want zo zeggen ze zelf: “Vedett is the Belgian beer with a somewhat different attitude.  For a seriously refreshing drop, neither Vedett Extra Blond nor Vedett Extra White takes themselves too seriously.” De brouwerij lijkt een voorbeeld te nemen aan de Amerikaanse (of Schotse!) craftbeer brouwers door voor deze manier van marketing te kiezen. Maar als ze zichzelf niet al te serieus nemen moeten wij dat dan wel doen? Wij probeerden hun nieuwste bier de Extra Ordinary IPA.

Vedett Extra Ordinary IPAEn als we dan toch aan het quoten zijn, op het strakke moderne etiket (in de kleuren van de Idiase vlag) prijkt de uitspraak: IPA, but not really from India and not really a pale ale. Een wat rare uitspraak, want weten we als bierliefhebbers niet allemaal dat een IPA niet uit India komt maar daar juist naar toe werd gebracht? En waarom je bier wel een IPA noemen als je zelf vindt dat het er geen is? Maar goed, de mannen van Moortgat zullen er wel over nagedacht hebben en ondertussen is de Vedett Extra Ordinary IPA wel één van de eerste IPA’s die gewoon in de (Belgische) supermarkt ligt.

 

Citrus, zoet en dun 

Het bier heeft een oranje gouden kleur en is net niet helemaal helder. Bovenop het oranje nat staat een mooie witte kraag die wel kleiner wordt maar nooit helemaal verdwijnt en ook lekker aan het glas blijft kleven. De bekende citrus geur komt je al snel tegemoet, vooral sinaasappel valt te onderscheiden maar ook een hint van perzik. Het koolzuur is net genoeg aanwezig om niet in de weg te zitten. Al start de  smaak veelbelovend met wederom fruitig hop en een beetje dennennaalden, het mondgevoel is nogal dun en de smaak ebt ook erg snel weg. Wat opvalt is de wat zoetige nasmaak (pilsmout?). Helaas is het allemaal net wat te waterig en te dun om echt te blijven hangen.

Conclusie

Het is een inkoppertje, maar echt Extra Ordinary is deze IPA niet.  Maar eigenlijk was dat wel een beetje te verwachten. Deze IPA moet natuurlijk wel een grote groep bierdrinkers aanspreken en dan kom je niet met een hopbom met 9% alcohol. Vedett heeft een goed doordrinkbare IPA gemaakt die uitstekend te drinken is als vervanger van pils en één die best goed geschikt kan zijn om het grote publiek kennis te laten maken met de India Pale Ale. Als je echter zelf al IPA’s drinkt zoals Brewdog’s Hardcore IPA of de IPA van brouwerij ’t IJ dan zal deze Belgische IPA hoogstwaarschijnlijk alleen tegenvallen.

Brouwerij: Duvel Moortgat
Soort: IPA
Alcoholpercentage: 5,5 procent

Volg Martijn op Untappd:
Martijn op Untappd

 

Recensie: Vedett Extra Ordinary IPA
3.6 (72.5%) 8 votes

Comments

comments

3 thoughts on “Recensie: Vedett Extra Ordinary IPA”

 1. Philippe says:

  Opgelet : dit bier heeft 5,5 % alcohol , geen 6 % .

  Sorry maar als Belg moet ik zeggen dat uw artikeltje zeer zwak weergeeft hoe dit bier echt smaakt.
  En die fout wat betreft het alcoholpercentage , tja , zwak , zeer zwak …
  Misschien beter toch eerst een opleiding journalistiek of zo.

  1. Raymond Luijbregts says:

   Hi Philippe,

   bedankt voor je opmerkzaamheid, we hebben het alcoholpercentage aangepast. Wat betreft de smaaknotities: smaken verschillen nu eenmaal. Voel je vrij om jouw smaaknotitie te delen hier. De auteur is overigens afgestudeerd journalist.

 2. Twan Hoste says:

  Ben het helemaal met de recensie eens. Sorry maar echt een slap IPA-bier. Mooie Nel, Vuur en Vlam en tal van andere vollere IPAs bevallen mij beter. Doordrinkbaar alternatief vor pils zou kunnen, waarmee het een alternatief voor pils is ipv een bier vor de IPA liefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *