Verslag: Kompaan F.A.S.T.ival

Kompaan_fastival_1

Zon, zee, strand, muziek en speciaalbier uit eigen land. Dat zijn de ingrediënten van het Kompaan F.A.S.T.ival. Zaterdag 2 augustus vond dit voor de tweede keer plaats. Biernetwerk was erbij en doet verslag.

Net als vorig jaar vond het festival plaats op het terrein van F.A.S.T, een zogenoemd surfdorp vlakbij de haven van Scheveningen. Het bestaat uit een aantal gekleurde containers die onder meer dienst doen als strandtent.

Kompaan

De hoofdorganisator van het festival is voor de meeste bezoekers van onze site wel bekend. Het Haagse biermerk Kompaan timmert alweer een paar jaar aan de weg om een plekje te veroveren binnen de Nederlandse speciaalbier-scene. Hun bieren vallen onder de populaire ‘nieuwe stroming’. Zo bevat hun assortiment onder meer een double ipa, een porter en een stout, waar ze recentelijk een gelimiteerde barrel aged-versie van uitbrachten.

Micro-brouwerijen

We zouden natuurlijk niet van een festival spreken als er niet meer brouwers aanwezig waren. Kompaan had ook nog vier andere brouwers op hun feestje uitgenodigd, namelijk Kaapse Brouwers uit Rotterdam, VandeStreek uit Utrecht, Het Uiltje uit Haarlem en Two Chefs uit Amsterdam.

Bierworst

Bij een goed glas bier wil je natuurlijk ook iets lekkers te eten. Hiervoor kon je terecht bij een grote BBQ waar je hamburgers en broodjes shoarma kon kopen. Een leuke toevoeging was ook de stand van Olijck, een ambachtelijke worstenmakerij. Hier kon je puntzakjes worst kopen die perfect bij de bieren pasten. Zo hadden ze worsten waarin rode wijn, whisky of Kompaan-bier was gebruikt.

Zoals we gewend zijn bij een bierfestival kocht je vooraf een glas en muntjes. Ook was het bij een aantal stands mogelijk bierpakketten voor thuis te kopen. Hieronder volgen een aantal bieren die we gedronken hebben.

Brouwerij: Two Chefs
Bier: Green Bullet (IPA – 5,7%)

Een mooi bier om mee te beginnen. We dronken deze al eerder uit de tap en werden toen ook al aangenaam verrast. Dit is echt een IPA naar ons hart. Fris, hoppig, citrus en een schappelijk alcoholpercentage. Het ideale bier voor deze setting.

Brouwerij: Kompaan
Bier: Hopped Up Weizen (Weizen – 5%)

Een nieuw bier van Kompaan en bovendienhun zomerbier voor 2014. Helaas zijn we hier wat minder enthousiast over. Hij was lekker fris en daardoor goed gekozen als zomerbier, maar de smaak vonden we wat tegenvallen. Hij smaakte vooral als eenstandaard witbier en het ‘hopped up’-aspect was vrijwel niet aanwezig.

Brouwerij: Het Uiltje
Bier: Velduil (American Pale Ale – 4,5%)

Door naar de standhet standje van het Uiltje. Eén van onze favoriete brouwers van het moment. Helaas viel hun line-up wat tegen, enkel de Dwerguil en de Velduil werden geschonken. We kozen voor de laatste en hadden hier zeker geen spijt van. Een mooi amberkleurig, vrij licht bier met een goede dosis hop.

Brouwerij: VandeStreek
Bier: Factor 4 (IPA – 3,8%)

Het Utrechtse VandeStreek is nog een erg jonge brouwerij. We kozen geheel in lijn met de zonnige locatie hun Factor 4. Helaas komt het cijfer van de factor dicht in de buurt van wat we het bier zouden geven. Een erg vlakke IPA die vooral naar pils smaakt met maar weinig hop. Jammer!

Brouwerij: Kaapse brouwers
Bier: Jaapie (Imperial Red Ale – 10,1%)

Een behoorlijk zware jongen deze Jaapie. We recenseerden hem al eerder en waren gemengd positief. Het is een type bier dat maar moeilijk in een hokje te plaatsen is. Deze keer vonden we hem vooral erg zoet, vermoedelijk door de vrij bittere IPA’s die we daarvoor dronken. Een half glas was lekker, maar een heel flesje was te veel geweest.

Brouwerij: Kompaan
Bier: 39 Bloedbroeder Jack Daniels BA (Imperial Stout – 9,1%)

We sluiten het festival af met een nieuw bier van Kompaan. Een barrel aged-variant van hun imperial stout. De vorige was gerijpt op vaten van Filliers, een Belgische graanjenever, wat niet meteen herkenbaar was in het bier. Dat geldt zeker niet voor deze variant. De Jack Daniels-whisky, en dan vooral de rookaroma’s, zijn duidelijk herkenbaar in het bier. De eerste slok was even wennen, maar beslist een mooie afsluiter.

Conclusie

Kompaan zorgde weer voor een mooi Haags bierfeestje. De sfeervolle strandlocatie leent zich prima voor een kleinschalig festival als dit. De aanwezige bieren vielen helaas niet allemaal in de smaak, maar er was zeker voor ieder wat wils. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!

Kompaan_fastival_3

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *