De 5 lekkerste bieren van 2013 – deel 2

2013 was voor mij een jaar waarin ik bijna alleen maar nieuwe bieren heb ontdekt. Ik was altijd al bieren aan het proberen maar dat beperkte zich voornamelijk tot merken die in Nederland en Duitsland in de supermarkten verkrijgbaar waren. Eind 2012 zag ik dat sommige van mijn facebook vrienden bezig waren met een app genaamd untappd en nadat ik deze had geïnstalleerd zag ik allerlei bieren voorbij komen waar ik nog nooit van had gehoord en die ik natuurlijk graag eens wou proberen.

En toen werd ik Augustus gevraagd om mee te werken aan deze site. Aanvankelijk alleen als webmaster maar als snel was ik ook op zoek naar nieuwtjes in de bierwereld en leverde ik ook een paar besprekingen van bieren aan. Dit zorgde nog voor nog meer ontdekkingen die nu ook verder gingen dan de standaard Nederlandse, Belgische en Duitse bieren.

Ik kom dus eigenlijk nog steeds net kijken in het wereldje van speciaalbier en ben nog volop aan het ontdekken. Van alle bieren die nieuw voor mij waren zijn vond ik de volgende vijf (in willekeurige volgorde) het lekkerst:

tripel_hop_2013Duvel Moortgat – Duvel Trippel Hop 2013

Duvel is één van de meest bekendste speciaalbieren en één die er bij mij altijd wel in gaat. Dit jaar maakte ik kennis met de tripel hop, op kleinere schaal gebrouwen en elk jaar met een verschillende derde hop soort. Dit jaar het Japanse Sorachi Ace wat het bier een heerlijk frisse fruitig karakter geeft. Een frisse blonde IPA met citroen en grapefruit in de smaak en een goed verborgen stevig alcohol percentage van 9,5%.

 

 

espresso stoutEmelisse – Espresso stout

Eerder dit jaar besprak ik de Imperial Russian Stout van Emelisse en die beviel me zeer goed. Maar deze Espresso Stout van dezelfde brouwerij vond ik zowaar nog lekkerder. Natuurlijk flinke en sterke koffie in de smaak en dus bitterheid wat de boventoon voert, maar er valt ook wat lekker zoets te ontdekken waardoor deze flinke stout toch erg makkelijk drinkbaar wordt.

 

 

meine-hopfenweisseSchneider Weisse – Tap 5 Meine Hopfenweisse

Ik ben een liefhebber van de Duitse Weissen maar toegegeven, het zijn meestal niet de meest spannende bieren. Maar Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn heeft een paar bieren zijn assortiment die zo’n uitspraak kunnen ontkrachten. En Meine Hopfenweisse is daar een mooi voorbeeld van. Met dit bier combineren ze een kruidige Weizen dubbelbock  met fruitige bitterheid van een IPA, voor mij “the best of both worlds”. Nu nog normale flesjes van 33cl!

 

 

 

 

oak agedLa Trappe  – Quadrupel Oak Aged batch #13

Mijn eerste kennismaking met de Oak Aged serie van La Trappe. De normale quadrupel is al één van mijn favorieten maar deze op ’Late burgundy vaten’ gerijpte variant is waarschijnlijk het lekkerste bier wat ik afgelopen jaar heb mogen proeven. Met een geur van vanille en een hele zachte toegevoegde smaak van rode wijn, hout en een hele subtiele toon van rook was deze fles zijn hoge aanschafprijs meer dan waard. Zo jammer dat ik deze serie pas met de 13de batch ontdek.

 

 

emelisse_white_label_imperial_russian_stout_bunnahabhain_baEmelisse – White Label Imperial Russian Stout (Bunnahabhain BA)

Ook de normale Imperial Russian Stout van Emelisse is al een bijna perfect bier, maar toch kan het nog beter worden. Deze op Bunnahabhain wiskey vaten gerijpte versie is wat zachter geworden en heeft een vrij sterke houtsmaak en subtiele zoete whiskey tonen gekregen. Een heerlijke bie waar je de hele avond zoet mee bent.

 

 

Laten we hopen dat 2014 net zo veel lekkere ontdekkingen in petto heeft.  (En laat ook vooral even in een reactie weten welk bier jij afgelopen jaar ontdekt hebt)

 

 

Comments

comments

2 thoughts on “De 5 lekkerste bieren van 2013 – deel 2”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *