Recensie: Kompaan 45 – Kompaan

Kompaan 45 rechtopKompaan en Kornuit zijn beide synoniemen voor het woord kameraad en een biernaam. Toch zijn beiden zeker niet met elkaar te vergelijken. Kornuit is namelijk een marketingnaam waarmee Grolsch een behoorlijk saai biertje aan mannen met baarden probeert te slijten, terwijl Kompaan de naam is van een jong echt Haags biermerk opgericht door twee vrienden met liefde voor bier.

Kompaan werd in 2012 opgericht door de vrienden Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch. In eerste instantie brouwden ze hun bieren bij de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. Al gauw stapten ze echter over naar brouwerij Anders in België. Momenteel wordt er hard gewerkt aan hun brouwerij/proeflokaal in de Haagse oude scheepsbesturingsfabriek de Binckhorst. Deze moet deze maand nog klaar zijn.

De bieren

Kompaan heeft inmiddels vijf bieren in hun assortiment allemaal met een cijfercombinatie als naam. Kompaan 20 (fris blond bier), Kompaan 45 (donker porterachtig), Kompaan 070 (pilsener), Kompaan 39 (imperial stout met port) en Kompaan 58 (ipa). Naast deze vijf bieren is het mogelijk om met de heren je eigen Kompaan-biertje te ontwikkelen en wordt er gezocht naar vaten voor barrel aged-varianten.

Kompaan 45

In deze test richt ik mij op de Kompaan 45. Volgens hun website hebben de ‘Kompanen’ zich bij het brouwen van dit bier laten inspireren door de Stouts en Porters. Het bier is gemaakt van zes soorten mout en drie soorten hop en is ongefilterd. Kompaan 45 heeft een alcoholpercentage van 7,1 procent.

Het etiket is net als hun anderen bieren voorzien van hetzelfde design: met groot prominent in het midden de cijfercombinatie (de naam dus) met daaromheen in een cirkel de naam Kompaan, het alcoholpercentage en een korte omschrijving. Naast een ander nummer heeft elk soort bier een andere kleur etiket, bij de 45 is dat metallic blauw.

Geur en smaak

Kompaan 45 is dus een dubbel/porter. Bij het inschenken is het bier donkerbruin, bijna koffieachtig en vrijwel ondoorzichtig. Het heeft een mooie mokkakleurige volle schuimkraag. De geur is zoetig met tonen van licht gebrande karamel, koffie en een vleugje toffee.

En dan de smaak. Allereerst heeft het bier een zoete licht metaalachtige smaak die later over gaat in koffie inclusief de bitterheid daarvan. Het heeft beslists iets stoutachtigs. Je begint met de zoetheid van suiker en eindigt met de bitterheid van gebrande karamel en koffie, waarbij de laatste smaak duidelijk de meest aanwezige is. Geen bier voor zoetekauwen dus.

Conclusie

Kompaan 45 is een prima dubbel/porter/stout die dankzij het relatief lage alcoholpercentage lekker wegdrinkt bij bijvoorbeeld een goed stuk vlees. Voor de liefhebbers van dit genre beslist het drinken waard, al is het alleen al om de Nederlandse kleine brouwerijen te steunen. Het merk Kompaan is een leuke toevoeging aan de Nederlandse biermarkt en zeg nou zelf welke man droomt er nou niet van om met een goede vriend z’n eigen biermerk op te zetten. Ik ga dit merk zeker in de gaten houden en als inwoner van Den Haag ben ik erg benieuwd naar hun nieuwe proeflokaal.

Brouwerij: Kompaan
Soort: Dubbel/Porter
Alcoholpercentage: 7.1%
Ingrediënten: Water, mout, hop, gist

[kkstarratings]

Comments

comments

3 thoughts on “Recensie: Kompaan 45 – Kompaan”

  1. Pingback: Verslag: Nederlands Bierproeffestival Den Haag
  2. Trackback: Verslag: Nederlands Bierproeffestival Den Haag
  3. Pingback: Recensie: Kompaan 39 Bloedbroeder Barrel Aged – Kompaan
  4. Trackback: Recensie: Kompaan 39 Bloedbroeder Barrel Aged – Kompaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *