Recensie: Uilskuiken – Het Uiltje

Uilskuiken

Het grootste nadeel van bier is toch wel de grote hoeveelheid calorieën die het bevat. Met name de zware bieren (hoog alcoholpercentage) zijn echte calorieënbommen. Het drinken van lichte bieren is dus een stuk beter voor je lijn, maar lever je dan niet te veel smaak in? Wij probeerden de nieuwste creatie van brouwerij Het Uiltje, Uilskuiken.

Session

Uilskuiken is een zogenoemde session ale. Deze term wordt gebruikt voor bier met een alcoholpercentage van 5 procent of minder. Over de oorsprong van het woord zijn de kenners het niet helemaal eens. Volgens Beeradvocate stamt het uit de Eerste Wereldoorlog. Fabrieksarbeiders mochten van de overheid enkel bier drinken in twee periodes, ‘sessions’ dus, van vier uur op een dag. Ze kozen daarom voor lichte bieren zodat ze daarna nog fatsoenlijk op hun benen konden staan en geen risico liepen te worden opgepakt voor openbaar dronkenschap.

Het aanbod in sessions is de afgelopen jaren flink toegenomen. Goede voorbeelden zijn de Dead Pony Club van Brewdog, de 24/7 Session Ale van Rooie Dop, de 2.5 van Emelisse en Tankard van Brouwerij Frontaal. Daar kunnen we nu dus ook Het Uiltje aan toevoegen, maar is die ook net zo lekker?

De fles

Uilskuiken wordt in de markt gezet als een echt lentebier. Dat zie je ook terug in het etiket. Net als bij de eerder besproken Pepperspray Porter wijkt het etiket iets af van hun overige bieren. Deze keer is het een groot ei dat centraal staat. Een duidelijke verwijzing naar de lente. Natuurlijk ontbreekt ook het kenmerkende uiltje niet en zorgt een zeegroene kleur voor een frisse uitstraling.

Op het flesje vinden we verder het type bier, een Nieuw-Zeelandse session ipa en het alcoholpercentage; 3,4 procent. Leuk detail is het kleine uiltje aan de zijkant, die ditmaal in een eierschaal zit.

Uiterlijk en geur

Wat meteen opvalt bij het uitschenken is dat het bier erg troebel is. Het is dus duidelijk ongefilterd. De kleur zit wat tussen weizen en amber in. Verder heeft het bier een aardig volle schuimkraag. De geur is duidelijk die van de lente. Vooral fris, met wat tonen van citrus, gras, hop en licht bloemig.

Smaak

De smaak van het bier is aangenaam bitter. Je proeft wat citroen, grapefruit en het bloemige van de Nieuw-Zeelandse hop (Nelson Sauvin). Uilskuiken smaakt hierdoor zeker als een lekker frisse ipa. Erg knap als je bedenkt dat het bier maar 3,4 procent alcohol bevat.

Conclusie

Wat ons betreft past Uilskuiken helemaal in het rijtje Emelisse 2.5, Dead Pony Club, 24/7 Session en Tankard. Het bier drinkt lekker weg en is daardoor een ideaal terrasbiertje. Het lage alcoholpercentage doet beslist geen afbreuk aan de smaak. Goed voor je lijn is bier natuurlijk nooit, maar deze komt wel in de buurt.

Brouwerij: Het Uiltje
Soort: Session ipa
Ingrediënten: water, mout, hop (neslon sauvin), gist
Alcoholpercentage: 3,4 procent

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *