Verslag: Borefts Bier Festival 2014

IMG_1811

Borefts Bier Festival is een internationaal bierfestival georganiseerd door brouwerij de Molen. Dit jaar, alweer de zesde editie, beloofde weer veel goeds met topbrouwers, spannende bieren en lekker eten; kortom een mooi feestje voor ons bierliefhebbers.

Het festival vond plaats op het terrein van brouwerij de Molen. Voor de kenners, niet bij het restaurant en proeflokaal, maar er tegenover bij de brouwinstallaties. Voor de ingang van brouwerij had de organisatie grote tenten opgezet en rijen tafels en bankjes.

Entree

Ook Borefts werkt zoals vrijwel elk bierfestival. Bij aankomst koop je een proefglas en een hoeveelheid munten. Een goede toevoeging bij dit festival was het programmaboekje. Hierin vond je de lijst met brouwerijen, hun bieren en hun locaties op het terrein. Scheelt zoeken en voorkomt dat je er later achter komt dat je je favoriete bier bent misgelopen. We moeten er wel bij vermelden dat niet alle brouwers al hun bieren braaf hadden doorgegeven aan de organisatie. Er was soms zelfs nog meer!

IMG_1815Eten

Bij al dat proeven is het natuurlijk verstandig ook wat te eten. Ook hierin was genoeg keus en voor elk wat wils. Biologische friet, grillworsten, broodjes hamburger, stoofschotels, flammkuchen, het was er allemaal. Ook had de organisatie verspreid over het terrein kraanwatertappunten neergezet, ook niet onverstandig als afwisseling.

Bierijs

Beslist het vermelden waard was de stand van HopFrost. Het was voor ons de eerste keer dat we bierijs aten, maar zeker niet de laatste keer. Wij kozen voor een bakje De Molen Moord & Brand Rum. De smaak van het bier proefde je duidelijk terug in het ijs en de rozijnen waren een mooie toevoeging. Heerlijk!

Bieren

Maar goed, het belangrijkste onderdeel van het festival was natuurlijk de bieren. Er waren maar liefst 19 internationale brouwerijen aanwezig, waarbij je bij een groot aantal de keuze had uit een tiental bieren. Uit eigen land waren er drie, namelijk De Molen (uiteraard), Emelisse en Het Uiltje. Vrijwel alle brouwerijen hadden veel zorg besteed aan de bieren die ze mee brachten. Veel nieuwe brouwsels of interessante uitvoeringen.

Zo’n enorme line-up is natuurlijk een enorme luxe, maar maakt het kiezen ook wel moeilijk. Voor de echte liefhebber is één dag te kort en ben je eigenlijk genoodzaakt de beide dagen te gaan. Hieronder volgt een lijst met een aantal van onze persoonlijke hoogtepunten in willekeurige volgorde.

IMG_1821Brouwerij: Het Uiltje
Bier: Big Fat Double 5 IPA (Double IPA – 8%)
Een mooie double ipa, gebrouwen voor het vijfjarig jubileum van het Amsterdamse biercafé Beer Temple.

Brouwerij: The Kernel
Bier: IPA Simcoe Chinook Amarillo (IPA – 7,1%)
Prachtige IPA met veel citrusvruchten en wat karamel.

Brouwerij: Emelisse
Bier: White Label IRS Rum(BA) (Imperial Russian Stout – 11%)
Hele mooie volle stout, waarbij de rum duidelijk aanwezig is in het bier. Het wordt er vrij zoet van, dus wellicht niet voor iedereen een aanrader.

Brouwerij: Närke Kulturbryggeri
Bier: Kaggen! Stormaktsporter Rasperry (Imperial Russian Stout – 10%)
Voor ons één van de hoogtepunten van het festival. Wat een geweldige stout is dit toch. Dik, romig, licht zoet, met koffie en een vleugje framboos.

Brouwerij: De Molen
Bier: Twist & Stout Cognac BA (American Imperial Stout – 12%)
Erg mooie complexe stout met veel koffie en een goede dosis cognac. Mooie combinatie.

IMG_1822Brouwerij: Magic Rock
Bier: Cannonball (American IPA – 7,4%)
IPA uit het boekje: romig, citrus en een goede bittere afdronk.

Brouwerij: Evil Twin Brewing
Bier: Imperial Doughnut Break (Imperial Porter – 11,5%)
Vrij zoete stevige porter met een lichte donutsmaak.

Brouwerij: Emelisse en De Molen
Bier: Prachtig & Machtig (Barley Wine – 10,2%)
Interessante collaboration brew van twee zeer goede Nederlandse brouwers. Uitstekende barley wine.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we na een dag Borefts maar één conclusie trekken. Dit is, zeker voor de Nederlandse bierliefhebber, gewoon het feestje van het jaar. Goede voorzieningen, allemaal liefhebbers onder elkaar, mooie brouwerijen en te veel goede bieren om zelfs in twee dagen te kunnen proeven. Wat ons betreft tot volgend jaar!

IMG_1812

Comments

comments

One thought on “Verslag: Borefts Bier Festival 2014”

  1. Pingback: De vijf lekkerste bieren van 2014
  2. Trackback: De vijf lekkerste bieren van 2014

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *