Verslag: Introductie Duvel Mini
De Rotterdam, het grootste gebouw van Nederland, vormde het indrukwekkende decor voor Duvels presentatie van een nieuw product. Een goed gekozen locatie want de wolkenkrabber was de perfecte tegenpool van hun onthulling, de Duvel Mini.
De Mini is, zoals de naam al doet vermoeden, een ‘kleintje Duvel’. Het flesje heeft een inhoud van 18 cl, waardoor het bijna de helft kleiner is dan de standaard fles (33 cl). Volgens Duvel gaat het bij dit product ‘niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit’. En is het ‘ideaal voor de minder dorstige bierliefhebber’.
Michel Moortgat, vierde generatie van de Moortgat-familie, zorgde persoonlijk voor de onthulling door een doek van een grote letter D te trekken. De letter was gevuld met Duvel Mini-flesjes. Bij het flesje hoort ook een officieel Mini-glas, die net als het flesje enkel in grootte afwijkt van het origineel.
Foodpairing
Na de aankondiging werd de rest van de avond gebruikt voor het zogeheten ‘foodpairing’. Naast dat er verschillende soorten wijn passen bij bepaalde gerechten, weten wij bierliefhebbers dat dit beslist ook voor speciaal bier geldt. Ook Duvel weet dit en stelde samen met de chef-kok van het desbetreffende hotel een menu samen.
Om het geheel niet in een soort orgie van dronkenlappen te veranderen kwam bij elke gang het bier in een beschaafd klein glaasje. Tot mijn teleurstelling was het bier bij de eerste drie gerechtjes steeds de Duvel Mini. Dat was op zo’n avond als dit natuurlijk te verwachten, maar door het grote assortiment van Duvel Moortgat had ik op wat meer variatie gehoopt.
La Chouffe en Liefmans
Gelukkig kregen we bij het hoofdgerecht, zover je daarvan kon spreken, een glaasje La Chouffe. Bij het daaropvolgende kaasplankje koos Duvel voor de Tripel Hop, mijn persoonlijke favoriet. Het dessert werd ten slotte bijgestaan door hun Liefmans op ijs. Ik moet bekennen dat ik dergelijk bier normaal nooit zo kan waarderen, maar dit was beslist een goede combinatie met het zoete dessert.
Met deze zogenaamde foodpairing toonde Duvel dat, ondanks dat dit enkel werd gedaan met hun eigen bieren, speciaal bier prima past bij een goed diner. Ook werd mij duidelijk dat hoewel de brouwerij niet overloopt in erg spannende bieren, ze zeker een mooi degelijk assortiment bezitten.
Waarom een Mini?
Maar goed, terug naar het ‘grote’ nieuws van de avond, de Duvel Mini. Wat moet je hiervan vinden als bierliefhebber? Als het op speciaal bier aankomt is ook mijn motto ‘kwaliteit in plaats van kwantiteit’. Ik vertaal dit echter in het aantal flesjes die ik drink in plaats van in de grote van het flesje. Voor mij was er dan ook niks mis met de huidige Duvel van 33 cl.
De Mini heeft door het formaat en de wat bolle vorm wat ‘schattigs’ gekregen. Een term die ik zeker niet aan het bier zelf verbind. Het heeft immers een vrij bittere smaak en een relatief hoog alcoholpercentage van 8,5 procent. Een echt ‘mannenbier’ zal ik bijna zeggen, hoewel ik daar zeker niet de vrouwen mee wil beledigen. Laten we het daarom maar houden op een stoer bier.
Guitig
Het kleine guitige flesje doet voor mij daarom wat afbreuk aan dit imago. De paar slokken die ik eruit haalde smaakte voor mij al snel naar meer, waardoor ik zelf altijd voor het standaard formaat zou kiezen. Ik denk dan ook niet dat de echte liefhebber massaal voor dit formaat gaat kiezen.
Maar voor wie is dit bier dan? Tja wellicht voor mensen die het speciaal bier nog niet in de armen hebben gesloten en het een keer willen proberen? Of voor iemand die met mate drinkt? Ik kan hier maar moeilijk een antwoord op verzinnen. Duvel denkt er een nieuw gat mee in de markt te hebben gevonden en met de Mini meer mensen aan het speciaal bier te krijgen. Dit laatste kan ik van Bier Netwerk natuurlijk alleen maar toejuichen.