Verslag: Bier in Zweden en Brewdog Stockholm
Bij BierNetwerk schrijven we graag over bieren, dat is jullie vast wel duidelijk. Ook op vakantie gaat deze hobby gewoon door. Tijdens een trip naar Zweden konden we het daarom niet laten de lokale slijter te bezoeken. In de hoofdstad Stockholm vonden we zelfs een echte Brewdog Bar.
Zweden is wat alcohol betreft een apart land. De Scandinaviërs staan bekend om hun flinke inname van dit plezierige goedje. Je zult daarom denken dat er waarschijnlijk op elke straathoek een slijterij is gevestigd. Het omgekeerde is echter het geval: vanwege de strenge alcoholwetgeving is drank namelijk alleen verkrijgbaar in een zogeheten Systembolaget, een slijterij gerund door de overheid.
Daklozentray
Toch beschikt de Zweedse supermarkt over een bierpad. Het gaat hier echter om bier met een laag alcoholpercentage tot 3,5 procent. De Zweden drinken dergelijk bier het liefst in blikken van een halve liter. Terwijl in Nederland dergelijke blikken vaak door daklozen of alcoholisten worden gedronken, is het in Zweden niet raar als een huisvader een tray halve liters Karlsberg in zijn winkelwagentje heeft.
Drank van de staat
De plaatselijke supermarkt is dus niet de plek waar je je als bierliefhebber erg thuis voelt, maar hoe zit het met de Systembolaget? De staatsslijterij ziet er van binnen uit als een soort supermarkt voor alcohol. Het is erg ruim van opzet en beschikt over vele gangpaden vol wijn en sterke drank. Het biergedeelte is in verhouding wat kleiner, maar wel erg divers. Naast standaard pilsener zoals Heineken en Warsteiner zijn ook de Engelse Ales goed vertegenwoordigd.
Maar ook het echte speciaal bier is verkrijgbaar in Zweden. Zo stonden er verschillende Trappistenbieren waaronder Chimay, Orval, Rochefort en zelfs ons eigen La Trappe. Het hoogtepunt vormde de verschillende bieren van Brewdog, waaronder hun Punk IPA, 5 AM Saint, Tokyo en Hardcore IPA, flesjes die je in ons land niet bij de slijter om de hoek vindt.
De diversiteit van het bieraanbod werd nogmaals benadrukt door een bier dat we onopvallend op de bodem van een schap vonden, Citra Single Hop van brouwerij De Molen. Een dergelijk brouwsel verwacht je toch niet in een Zweedse slijter.
Elektrische zuster
De hierboven genoemde bieren zijn voor ons geen onbekenden. Als bierliefhebber ben je natuurlijk ook benieuwd wat voor plaatselijke pareltjes er worden gebrouwen. Al gauw viel ons oog op een DIPA met de bijzondere naam Electric Nurse. Dat het hier om een product uit Zweden ging werd al snel duidelijk door het volledig Zweedse etiket.
De naam van het bier is een verwijzing naar het beroep van de twee brouwers, Ida en Peter. Zij is namelijk verpleegster en hij elektricien. Dat ze het brouwen er bij doen is beslist niet aan het bier te proeven. Hun DIPA doet zeker niet onder voor die van andere biermakers. De smaak is zoals je die verwacht van een dergelijk bier; lekker fruitig door de grote hoeveelheid hop. Mocht je zo’n flesje tegenkomen dan is deze beslist het drinken waard.
Brewdog Stockholm
Een bezoek aan een Systembolaget is natuurlijk leuk, maar haalt het niet bij een echte Brewdog Bar. Stockholm mag zich namelijk met São Paulo en Roppongi de enige niet-Britse stad noemen waar de eigenzinnige heren een eigen bar hebben geopend. Voor ons stond die dan ook bovenaan het lijstje met bezienswaardigheden in de Zweedse hoofdstad.
Verwacht bij deze bar echter geen reusachtig café vol tafels en een brede tap. Brewdog Stockholm is erg bescheiden van opzet. Het is gevestigd in een vrij brede drukke straat en door de kleine gevel zou je er zo voorbijlopen.
Achter de tap stonden twee mannen die qua uiterlijk helemaal bij het alternatieve merk pasten. Beiden spraken Engels in plaats van Zweeds. Achter hen stond op een krijtbord de lijst met bieren die verkrijgbaar waren. Naast hun eigen brouwsels was er ook een flinke lijst met bieren van collega-brouwers.
Beer Flight
Helaas voor ons was de nieuwe ‘IPA is dead’-serie nog niet gearriveerd in Zweden, maar er bleef nog genoeg leuks over. Met zoveel keuze tot je beschikking loop je natuurlijk de kans met een behoorlijk ‘stuk in je kraag’ het pand te verlaten. Gelukkig hebben de heren van Brewdog hier iets op gevonden, de Beer Flight. Dit zijn vier kleine glaasjes in een handig houten houdertje. Bij Brewdog Stockholm had je de keuze uit drie soorten, één voor Brewdog-beginners (wij dus niet), de Brewdog Specials en als laatste een proeverij van collega-brouwers. Wij kozen voor nummer twee.
Zure aalbes
De Brewdog Specials bestonden uit de volgende vier tapbieren: Blitz Redcurrant, Dead Metaphor, I Hardcore You en AB:15. De Blitz is een rozig bier die zijn naam beslist eer aan doet. Red currant is namelijk de Engels benaming voor aalbes. Het was, waarschijnlijk dankzij dit besje, het meest zure bier dat we ooit hebben gedronken. Houd je niet van zuur, dan kun je dit bier beter laten staan.
De Dead Metaphor is een echte stout. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent en heeft alle kenmerken die je van een dergelijk bier mag verwachten. De smaak bevatte tonen van koffie, donkere chocolade en wat vanille. Een prima stout.
I Hardcore You is een zogenoemde collaboration brew tussen Brewdog en Mikkeller. Het is een Double IPA met een alcoholpercentage van 9,5 procent. Over dit bier waren we zo te spreken dat we hier in een uitgebreide recensie nog op terugkomen.
Abstracte popcorn
De laatste was beslist de meest bijzondere. De AB:15 maakt onderdeel uit van Brewdog’s Abstrakt-lijn. Dit zijn bieren die ze slechts eenmalig brouwen en waarvan er maar één per keer verschijnt. Brewdog omschrijft de AB:15 als een Salt Caramel Popcorn Imperial Ale. Het heeft een wat stroperige structuur en een hoog alcoholpercentage van 12,8 procent. De smaak heeft wat weg van een goede port en van rozijnen. De popcorn was echter (gelukkig) nergens te bekennen. Een erg lekker en bijzonder bier dat we graag aan onze collectie zouden toevoegen.
Hej då Sverige!
Tot zover onze trip naar Zweden, een land van uitersten als het om bier gaat. Terwijl de supermarkten vol staan met halve literblikken waterig bier, beschikt de hoofdstad over een heuse Brewdog Bar. Een stedentrip naar het wonderschone Stockholm is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan deze bar. Laat maar komen die vestiging in Nederland!
One thought on “Verslag: Bier in Zweden en Brewdog Stockholm”