Recensie: Bridgeport Barley Wine – Brouwerij ’t IJ & Marz Brewing

Bridgeport_barley_wine

Een nieuw bier van Brouwerij ‘t IJ is natuurlijk reden voor een recensie. Hun nieuwste brouwsel is een zogenoemde ‘collaboration brew’ met Marz Brewing uit Chicago. Is de Bridgeport Barley Wine wederom een voltreffer?

De naam Bridgeport is een verwijzing naar de gelijknamige wijk in Chicago, de standplaats van Marz Brewing. Volgens hun website brouwen ze drie bieren, een pale ale, een porter en een berliner weisse, vrij lichte bieren. Voor hun samenwerking met ’t IJ kiezen ze duidelijk voor het zwaardere werk, een barley wine van 10 procent.

Brouwerij ’t IJ heeft eigenlijk geen introductie nodig. De brouwerij bevindt zich aan de Funenkade in Amsterdam. Met name hun IPA bevalt ons erg goed, maar ook hun bieren Columbus en Struis zijn zeker de moeite waard.

Etiket

Ondanks dat het hier om een collaboration brew gaat is het etiketontwerp onmiskenbaar die van ’t IJ. Het is ruitvormig met in het midden een ei en een struisvogel, het logo van de Amsterdamse brouwerij. Verder is er een afbeelding van een stad, waarschijnlijk Chicago. Op de achterkant van het flesje vinden we de ingrediënten, waarbij de hopsoorten specifiek worden genoemd, namelijk: nugget, amarillo, chinook en centennial. Hop genoeg dus.

Uiterlijk

De kleur is typisch voor een barley wine, kastanje tot roodbruin. De schuimkraag is crèmekleurig en lost vrij snel op. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het hoge alcoholpercentage van het bier. Het bier is verder niet troebel en bevat ook geen gistlaagje op de bodem.

Geur en smaak

De geur is vooral die van hop en karamel. Het bier ruikt vrij zoet, zoals vaak het geval is bij een barley wine. Die zoetheid komt ook duidelijk terug in de smaak van het bier. Die begint met de zoetheid van kandijsuiker en karamel en gaat vervolgens over in de bitterheid van hop. Met maar liefst vier soorten is de hop duidelijk aanwezig in dit bier, waardoor het ook wel iets weg heeft van een zware double ipa.

Een andere smaak die heel licht in het bier naar voren kwam was die van champagne pils. Je weet wel, die colakleurige frisdrank van Raak met die kauwgomballensmaak. Toch klinkt het erger dan het is. Het is erg subtiel aanwezig en wellicht dat niet iedereen het erin proeft.

Ondanks het hoge alcoholpercentage is de barley wine geen echte zware jongen. De alcohol is mooi subtiel, wat wel vaker het geval is bij de bieren van ’t IJ. Het is daardoor niet typisch een bier als afzakkertje voor de late avond.

Conclusie

De Bridgeport Barley Wine is beslist geen standaard barley wine. De grote hoeveelheid hop en de subtiele alcohol geven het bier een eigen karakter. Wel is het duidelijk een brouwsel van Brouwerij ’t IJ en heeft het wel wat weg van hun Columbus. Zeker het proberen waard, maar geen echte topper in het genre.

Brouwerij: Brouwerij ’t IJ en Marz Brewing
Soort: Barley wine
Alcoholpercentage: 10 procent
Ingrediënten: water, gerstemout, hop, gist

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *